В США у приватній власності знаходяться майже тисяча бойових танків

| Військова зброя та техніка | Автор: Web admin
По-русски

M4 ShermanM4 Sherman

Громадяни США, окрім гвинтівок та пістолетів, тримають вдома готову до бою бронетехніку.

Найбільш популярні – танки часів Другої світової війни.

Підрахувати скільки автоматів на руках у американців майже неможливо. Скоріше за все, в них навіть більше, ніж в Збройних силах США. Однак деякі американці сприймають більш серйозно Другу поправку конституції, що дозволяє їм володіти зброєю.

Водій танку повинен мати відповідні права категорії B або A для важких транспортних засобів.

В США у приватній власності знаходяться майже тисяча бойових танків – достатньо, щоб озброїти цілу армію. Мати танк у своєму гаражі – задоволення не з дешевих. Ціна за його капітальний ремонт становитиме 100 тис. доларів, а витрати палива на 100 кілометрів можуть перевищувати 300 літрів.

У США будь-хто зможе підтримувати танк в боєготовності, за умови, якщо йому вдасться дістати снаряди. Та якщо в конкретному штаті або місті немає певних законодавчих обмежень, то кожній бажаючий зможе за 200 доларів купити федеральну ліцензію, яка дозволить тримати вдома вибухові речовини: щоправда, для цього власник танка має підтвердити, що його не розшукують і що він не божевільний.

І, звичайно ж, водій танка повинен мати права категорії B або A для важких транспортних засобів. Продовження строку цих прав також вимагає регулярного медичного огляду.

Серед американців найбільшою популярністю користуються танки часів Другої світової війни, хоча в США їх не так просто знайти. В основному їх купують колекціонери і, що цікаво, інвестори: якщо в 1993 році 30-тонний танк «Шерман» коштував 75 тис. доларів, то в 2011 році він подорожчав у кілька разів, до 387 тис. доларів – стільки ж коштує новий спорткар «Lamborghini».

У 2011 році голлівудський актор Бред Пітт придбав старий радянський танк Т-54.

І поставив в своєму гаражі в Лос-Анджелесі. Втім, купують танки і звичайні люди, які, напевно, мріяли в дитинстві стати танкістами.

Слід зазначити, що від власників бронетехніки, на відміну від власників вогнепальної зброї, значно менше клопоту для влади США. Хіба що час-від-часу хто-небудь приїде на своєму легкому танку M24 «Чаффі» на порожню парковку супермаркету та випустить чергу холостими.

У 1995 році відставний солдат і сантехнік Шон Нельсон (Shawn Nelson), втративши роботу та зневірившись знайти гроші для виплати іпотеки, вирішив вчинити самогубство. Він сів в 57-тонний танк M60, виїхав на вулицю і почав трощити припарковані автомобілі та гідранти, поки поліцейським не вдалося застрибнути на башту танка і пристрелити божевільного.

Ще більшої слави здобув горезвісний Марвін Хімейєр (Marvin Heemeyer), він перетворив свій бульдозер «Komatsu» в саморобній танк: навісив на нього броню та встановив кілька гвинтівок. 4-го червня 2004 року Марвін виїхав на вулиці Гренбі, штат Колорадо, і зруйнував більше десяти споруд, а потім вкоротив собі віку. Таким чином він помстився за те, що цементний завод розорив його фірму.

Після заяви президента США Барака Обами про повну заборону на продаж населенню автоматичної зброї і через часті випадки стрілянини в громадських місцях, власники магазинів зброї зіткнулися з дефіцитом деяких видів стрілецької зброї та боєприпасів.

В середині січня президент Барак Обама оголосив, про початок введення програми, що повинна запобігти зросту злочинності в країні. Голова Білого дому запропонував Конгресу заборонити продаж бойової вогнепальної зброї, магазинів з підвищеною ємкістю, бронебійних куль, а також посилити контроль системи перевірки покупців зброї.

У зв'язку з цим Національна стрілецька асоціація США звинуватила адміністрацію Обами в намірі обмежити дію другої поправки до конституції країни, що дає право американцям на володіння зброєю.

1,0 1 -1 3
Коментарів (1)

  • 10.03.2013 19:09
    #
    - 2 +

    Що за переклад: "горезвісний Марвін Хімейєр"? Виправити на - знаменитий.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати