Стислий огляд збройового законодавства Франції

| Законодавство, За кордоном | Автор: Web admin
По-русски

Стислий огляд збройового законодавства ФранціїСтислий огляд збройового законодавства Франції

У зв'язку з нещодавніми трагічними подіями у столиці Франції у багатьох виникло питання, яка ситуація із збройовими законами та правом на самооборону з вогнепальною зброєю у цій країні.

Співвідношення кількості зброї до кількості населення у Франції досить високе, але трохи нижче, ніж у сусідів-тевтонців на сході чи вікінгів на півночі. А вся зброя пильно контролюється і поділена на кілька категорій, залежно від калібру і типу застосування.

Категорія A – зброя, що заборонена для вільного обігу серед цивільного населення

До цієї категорії належить військова зброя і техніка: танки, бойові винищувачі тощо. А також автоматична зброя, хоча це не зупинило терористів з АК.

Категорія B – зброя, для придбання якої потрібен спеціальний дозвіл

До цієї категорії належить вся зброя, загальна довжина якої не перевищує 47 см, включно з короткостволом та напівавтоматичними моделями з від’ємним магазином не менше ніж на три патрона.

Щоб придбати таку зброю потрібна ліцензія для спортивної стрільби. Ця ліцензія видається лише на три роки, після чого треба наново пройти всі перевірки. Також її можуть у будь-яку мить вилучити поліцейські.

Ось наочний приклад. Спочатку помпові рушниці належали до категорії С, але у 1995 році їх перенесли до категорії B, бо їх часто використовували для скоєння злочинів.

Тих, хто не захотів проходити перевірки та отримувати ліцензію для спортивної стрільби, зобов'язали здати свої дробовики на утилізацію. За інформацією із певних джерел, таким чином було знищено майже півмільйона помпових рушниць.

Цей закон охоплює лише гладкоствольну зброю, а от нарізна рушниця Maverick 88 так і залишилася у категорії C, оскільки вважається гвинтівкою з ручним перезаряджанням. Настільки безглуздим вийшов цей закон.

Категорія C – зброя, що підлягає реєстрації

До цієї категорії належить вся зброя, що призначена для полювання – від гвинтівок з поздовжньо-ковзаючим затвором, моделей з важільним принципом дії і до напівавтоматичної зброї з невід’ємним магазином-гойдалкою до трьох патронів.

Для цієї категорії ліцензія на володіння зброєю безстрокова, але як і у випадку з помповими рушницями, завжди існує можливість, що хтось може передумати і змінити правила гри.

Усі власники мисливської ліцензії або ліцензії для спортивної стрільби можуть придбати зброю цієї категорії і повинні зареєструвати її в поліції. Щоб отримати мисливську ліцензію, потрібно скласти теоретичні та практичні іспити з техніки безпеки, юриспруденції, а також предмет, на якому вивчають, які тварини охороняються законом, а на яких можна полювати, та навіть кілька питань по собачим породам. Навчання та складання іспитів триває до двох тижнів.

Категорія D – вся інша зброя

До цієї категорії належить така невогнепальна зброя, як пневматика до 10 Дж. Що це означає на практиці? Для того щоб володіти однозарядною пневматичною гвинтівкою, кожні три роки французи повинні оновлювати у поліції дозвіл на володіння пневматикою і проходити перевірку у психіатра.

Що далі, то дужче. Французи можуть купити гвинтівку з важільним принципом дії під набій калібру .357 Magnum, але власне такі боєприпаси вони не мають права купувати, бо вони належать до категорії B. Тому вони купують такі гвинтівки під набій .44 Magnum, котрі поки що у категорії C.

.223, .308, .30-06, та навіть .303 – всі боєприпаси цих калібрів належать до категорії B, тобто мисливці не можуть їх придбати, проте набої .300 WM – можуть.

Транспортування зброї

Для транспортування зброї французи повинні надати «вагому» причину. Тобто, якщо ви їдете на стрільбище, зброя має лежати розібраною і під замком. Якщо ви мисливець – можете носити зброю там, де це дозволено в сезон полювання. Носіння зброї задля самооборони заборонене.

1,0 1 -1 3
Коментарів (7)

  • 11.01.2015 11:35
    #
    - 7 +

    Ого я думав в нас дупа з законодавством. Виявляється є ще гірші країни навіть в ЕС

  • 11.01.2015 11:37
    #
    - 3 +

    Цікаво чи є статистика шо з 95 році кількість злочинів з застовунням дробовиків дійсно зменшилася у звязку з забороною дробовиків?

  • 11.01.2015 18:14
    #
    - 2 +

    -"Цей закон охоплює лише гладкоствольну зброю, а от нарізна рушниця Maverick 88 так і залишилася у категорії C, оскільки вважається гвинтівкою з ручним перезаряджанням."
    Maverick 88 это тоже помпа, не нарезное. Получается запретили гладкоствольные полуавтоматы? Скорее всего неправильный перевод.

  • 11.01.2015 19:37
    #
    - 0 +

    Интересно посмотреть на скорость реакции правительства и, как результат - изменения в оружейном законодательстве (если такие будут).

    • 12.01.2015 09:58
      #
      - 5 +

      100% будет! Но скорее всего в сторону еще большего ужесточения - ведь на противоположное надо иметь смелость и... думать. А вот это практическое большинсво политиков не умеют априори.

  • 14.11.2015 15:20
    #
    - 0 +

    вот повторилось, к сожалению. +1 к вооружению граждан какой бы то ни было страны

  • 15.11.2015 21:43
    #
    - 0 +

    Україна це Європа таки?


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати