Ека Згуладзе про поліцію: менше начальників, більше "індіанців"

| Силові структури | Автор: Web admin
По-русски

У червні ДАІ в Києві більше не буде, каже Ека Згуладзе У червні ДАІ в Києві більше не буде, каже Ека Згуладзе

Київська ДАІ доживає свої останні місяці, а в червні на вулиці столиці вийдуть нові патрульні: молоді, треновані і непідкупні чоловіки й жінки, в красивій темно-синій формі.

Принаймні так бачить ситуацію Ека Згуладзе, реформаторка з Грузії, яка нині працює першою заступницею міністра внутрішніх справ України.

Бажання стати новими поліціянтами (після реформи міліцію мають перейменувати на поліцію) висловили понад 30 000 українців, які подали заявки на конкурс. У березні перші з тих, хто пройшов відбір, почнуть інтенсивні навчання з українськими й американськими інструкторами.

Пані Згуладзе розповіла хто і як навчатиме нових поліціянтів, що вони вмітимуть, що чекає на нинішніх даішників, як реформують МРЕВ і які міста будуть наступними після Києва в рамках реформи.

Чого навчатимуть цих нових людей?

Тут головне три моменти: хто вчитиме, чого вчитимуть і як учитимуть.

Почнемо з того, хто вчитиме. Ми щойно закінчили відкритий конкурс інструкторів. Відбір, який проходить за встановленими критеріями, роблять не лише співробітники міністерства, а й експертні групи, які знають цю тематику. Ми дивимося на професійність цих нових інструкторів, але не менш важлива і їхня мораль, тому що не можна навчити поліціянта бути поліціянтом, якщо сам не віриш у роль правоохоронних структур і у верховенство права. Інструктор повинен передавати цю енергію (Студентам. - Ред.).

Ми набрали приблизно 120 інструкторів. Серед них є кілька професорів, які працюють в академіях МВС, але більшість з них – викладачі з приватних українських вишів і експерти. Разом з міжнародними експертами вони дороблятимуть програму навчання. Схема дисциплін і основні їхні параметри у нас уже є.

Але викладатимуть лише українці?

Викладатимуть здебільшого українці, особливо теорію.

Є і другий компонент тренінгу – це тактична підготовка. Для першого набору тут викладатимуть міжнародні експерти, в основному американці. Тактична підготовка – це як застосовувати силу, як затримувати правопорушника, як зупиняти машину, як захистити себе й людей та інші елементи, які ми, на жаль, досі не вивчали. Тому що застосування сили – це завжди має бути найостанніший варіант. До цього є інші інструменти, які можна використовувати, починаючи з інтонації, структурування речень і використання так званої м'якої сили.

Чому це важливо? Тому що ми зараз реформуємо не лише поліцію, але й громадське усвідомлення того, хто такий поліціянт, які у нього права і обов’язки і як громадськість має до нього ставитися. В тому числі й підкоряння законному наказу - це компонент правильних відносин, без якого ми не зможемо сформувати нову поліцію.

Ми починаємо вибудовувати довірливі відносини з нуля. І все починається з поваги. Поліціянт має поважати громадян, але й громадяни мають поважати його. І коли ми зустрінемося десь посередині, все працюватиме так, як треба.

А хто ці інструктори, які вестимуть заняття з тактичної підготовки?

Це американські поліціянти і представники американських SWAT (Поліційні спецпідрозділи. - Ред.), які вже зараз навчають місцевих інструкторів, разом з якими вони спільно проводитимуть тактичну підготовку нових патрульних.

Які дисципліни вивчатимуть нові патрульні?

Звісно, є законодавча, адміністративна частини, Конституція та інші компоненти. Нові дуже важливі дисципліни – права людини, корупція, превенція, community policing (Поліційна робота в межах громади. - Ред). Правильного українського перекладу ми ще не знайшли. Йдеться не про зв’язки з громадськістю, а про роботу з громадою. Звісно, в поліціянта є основні функції. Але в кожному маленькому соціумі, на кожній вулиці є локальні проблеми, які цей поліціянт повинен уміти побачити, має знати, кого вислухати і як допомогти вирішити цю локальну проблему. Це і називається community policing.

Додаються також такі дисципліни, як злочини на ґрунті ненависті, торгівля людьми, побутове насильство. Їх обов’язково потрібно окремо враховувати і вивчати. І кодекс етики, якого у нас поки що нема і який має бути заново написаний. У майбутньому ми презентуємо його населенню.

Будемо навчати екстенсивним курсом, бо в України немає часу розтягувати ці процеси. Навчання триватиме приблизно три місяці, з 9-ї ранку до 6-ї вечора. Вийде дуже насичений день. В середині березня почне навчання перша група з 750 людей. Через десять днів – друга така сама група, а потім – третя. При цьому цикл тестувань і навчань не перериватиметься.

Але найважливішим буде навчання на практиці після цих тренінгів. Можна навчити законів, правил, тактики, але поліціянти вчаться на вулиці, коли починають працювати.

Нова служба виконуватиме функції ДАІ і Патрульно-постової служби?

Не зовсім. Головні функції ДАІ, звичайно, будуть інтегровані в патрульну поліцію. Але, наприклад, функція МРЕВ взагалі відійде з поліції, тому що це адміністративна функція. Цим займатиметься міністерство, цивільна його частина, а не сама поліція. Всім відомо, наскільки ця система непрозора і незрозуміла. Наше першочергове завдання – спростити її, зробити ці платежі зрозумілими і додати сервіси, які зараз надаються на чорному ринку в обхід бюджету. Якщо є запит, значить треба надавати ці послуги.

Основна відмінність (Від ДАІ. - Ред.) у тому, що патрульний поліціянт має стати першою сходинкою поліцейської роботи. Це поліціянт на вулиці. І він не стоїть там, а працює. Він рухається в своєму квадраті 24 години на добу. І в його функції входить не лише автотранспортні випадки, це лише один компонент. Найголовніше – гарантування безпеки, запобігання криміналу і реакція на абсолютно всі виклики, які приходять у поліцію.

За телефоном 102?

Так. У кожному випадку патрульний поліціянт – це той поліціянт, який виходить на цей виклик. Технічно це не створюватиме проблем. Мене часто запитують, що відбувається, коли патрульний, зав’язаний на квадраті, залишає його, виходячи на виклик. Це не проблема. Є формули, як цей квадрат перекривається сусідніми квадратами, щоб жоден з них ніколи не залишався без нагляду. Цьому ми теж будемо навчати, як грати в команді і як підтримувати одне одного. Патрульний поліціянт – це не герой-одинак, це робота в команді.

Чи буде нова патрульна служба боротися з незаконними паркуваннями на вулицях Києва?

Боюся, ця проблема більш комплексна. Нам доведеться дуже тісно працювати з мерією. З одного боку, справді є проблеми з паркуванням. З іншого боку, немає альтернативних паркувальних місць. Тому треба до цього питання підійти і з організаційної точки зору, а не лише з репресивної. Забороняти - це одне, але ж ці машини не можуть висіти в повітрі.

Коли можна буде побачити нову форму патрульних?

Форму ми зараз затверджуємо. Сподіваюся, що протягом місяця її можна буде побачити. Вона буде темно-синя, ми пішли за стандартом ЄС. Головна її відмінність – функціональність. Оскільки патрульний поліціянт, на відміну від даішника, не стоятиме на місці, йому буде потрібна еластичніша форма, в якій можна рухатися. Її вигляд теж дуже важливий. Ми хочемо, щоб нові поліціянти поважали людей, але повага до інших починається з самоповаги. І форма – один з важливих елементів самоповаги людини, яка носить її. Вона має почуватися в ній гарно, комфортно і впевнено. Інший компонент – стійкість. Нам потрібна форма, яка не рветься і не розвалюється на частини через два місяці. Це має бути форма, в якій можна без проблем служити рік, два роки.

У новій поліції, ймовірно, буде більше жінок, ніж сьогодні…

Сподіваємося на це.

Україна – доволі патріархальна країна. Українці готові сприймати жінку в формі як представника влади?

Жінкам у поліції всюди нелегко. У всіх країнах правоохоронні структури маскулінні. Жінкам завжди треба доводити більше, ніж чоловікам. Таку проблему ви зустрінете і у Франції, і в Америці, і в Італії. Але у всіх країнах досвід показує, що участь жінок дуже важлива, вони поліпшують роботу поліції. І доводять, що можуть виконувати ці функції не гірше, а то й краще, ніж чоловіки.

Є окремі сфери роботи, де жіночий елемент приносить особливий бонус. Наприклад, насильство в сім'ї, дитяча проблематика, гендерні питання. Тут дуже важливо мати поліціянток.

Що буде з київськими даішниками?

Розділимо їх на дві частини. Перша – це вікова група до 35 років, які можуть подаватися на конкурс і яким дали таку можливість. Більше третини даішників Києва подали заявки і зараз проходять тестування. По-іншому в нову службу не попасти.

Це тестування на загальних підставах?

Так. Це важливо, бо функції патрульних будуть радикально відрізнятися від функцій, які зараз є в ДАІ, тому їм треба навчатися заново. А по-друге, сам процес дуже важливий. Загальний конкурс – це сигнал, що правила гри змінюються. Сигнал не лише населенню, але й нашим співробітникам. Ми будуємо щось нове, процедури ось такі, і ми повинні ці процедури пройти, щоб працювати по-новому. Це робиться не для покарання ДАІ. Просто інакше не вийде працювати по-новому.

Чи означає це, що ті працівники ДАІ, кому за 35, будуть автоматично звільнені?

Ні, це не означає звільнення взагалі. Але факт, що в червні в Києві не буде ДАІ. Буде патрульна поліція. А з цією групою працівників ДАІ ми будемо працювати окремо, щоб вони не були цапами-відбувайлами цього процесу. Покарання - це не наша мета. Ми розробляємо механізми, як цю вікову групу інтегрувати в інші структури міліції, хоча б дати їм перспективу.

Раніше заявляли, що зарплата в патрульного буде 6-8 тисяч. Нічого не змінилося?

Ні, нічого.

Хто фінансує цю реформу?

Фінансування змішане. Зарплата, звісно, йтиме з бюджету. Ми не можемо очікувати, що донори платитимуть зарплату, бо тоді ця реформа не буде тривкою. Нам дуже пощастило, що в нас є хороші партнерські відносини з країнами і з міжнародними організаціями, які підтримують цей процес. Вже сьогодні можу сказати, що 15 мільйонів доларів ми отримаємо від США. Ведуться переговори з урядом Канади, який теж значними фондами увійде в цю реформу. Навчання покриватимуть в основному ОБСЄ і Міжнародний фонд "Ренесанс" ("Відродження". - Ред.).

У нас доволі велика група підтримки. В плані експертної підтримки в нас два основних патрони: це місія Євросоюзу, на більш стратегічному рівні, і програма ICITAP, на більш оперативному рівні.

Які міста будуть наступними після Києва?

Наша мета - протягом року покрити всі мільйонники. І після цього за парасольковим принципом покривати менші міста і траси.

Патрульна поліція – лише один напрямок реформ. Не менш важливий напрямок – коли міністерство відмовляється від зайвих, не властивих поліції функцій і намагається оптимізувати свій бюрократичний апарат. Для цього не треба чекати великих, глобальних реформ, яким потрібна фінансова підтримка. Це наше домашнє завдання. Принцип має бути такий: мінімум бюрократії, більше поліціянтів на вулицях. Менше начальників, більше "індіанців", які реально працюють.

В одному інтерв’ю, розповідаючи про реформи в Грузії, Ви сказали, що було неможливо обійти "репресивну частину реформ" і довелося арештовувати сотні поліціянтів, прокурорів, суддів. Чи варто очікувати чогось схожого в Україні?

Я не люблю порівнювати Грузію з Україною. Там була своя ситуація, і це було майже 15 років тому. Але я завжди підкреслюю, що аби ефективно боротися з корупцією, ця боротьба має бути комплексною. Для мене головне – вибудувати систему, яка зможе сама захищатися від корупції. Але це не означає, що ми маємо зупинитися і не виявляти конкретних корумпованих осіб, у тому числі поліціянтів і не карати їх. Навпаки. Тому що відчуття безкарності – найнебезпечніший феномен корумпованої системи.

З Екою Згуладзе розмовляв Олег Карп'як

1,0 1 -1 7
Коментарів (7)

  • Планы впечатляют. Искренне желаю успеха в их воплощении всем принимающим участие в процессе реформирования МВД.
    Возвращаясь к основной тематике сайта - помню в конце прошлого года УАВЗ обращался к Еке Згуладзе с письмом о сотрудничестве.
    zbroya.info
    Интересно дало ли оно какой-то результат?

  • 27.02.2015 18:23
    #
    - 3 +

    С одной стороны планы наполеоновские. С другой - реформа полиции, автоинспекции, БТИ - одни из самых впечатляющих в Грузии. Из бюрократических и коррупционных монстров эти организации превратились в образцы для подражания даже для развитых стран.

    Искренне хочется верить что и у нас получение прав или регистрация автомобиля из долгого муторного процесса превратится в легкую процедуру, занимающую пару минут.

  • 27.02.2015 19:39
    #
    - 1 +

    "З одного боку, справді є проблеми з паркуванням. З іншого боку, немає альтернативних паркувальних місць. Тому треба до цього питання підійти і з організаційної точки зору, а не лише з репресивної. Забороняти - це одне, але ж ці машини не можуть висіти в повітрі."- плюс стопицот.

  • 27.02.2015 19:40
    #
    - 0 +

    Ну что ж, будем надеяться

  • 01.03.2015 09:46
    #
    - 5 +

    Все вроде хорошо, кроме одного момента: старых ДАИшников никто не собирается увольнять. Их будут пытаться куда-то распределить... А куда можно распределить коррумпированное, ничего не умеющее тело без мозгов?

    Есть еще очень важный вопрос, который почему-то не додумался задать журналист - откуда возьмут начальников для этой структуры? Ведь нужны, условно десятники, сотники и т.д. Если это будут все те же мусорские майоры и полковники, то плакала та реформа.

  • 01.03.2015 22:54
    #
    - 3 +

    Поддерживаю Сергея - а куда деть это кодло привыкшее к власти ? Куда девать дегенератов которые ничего не умеют да ещё с заоблачным ЧСВ. Не помню кто сказал "Упивающиеся властью опохмеляются кровью", хороший пример для нового пополнения. Попроси сейчас любого мусора процитировать ст. 5 закона о милиции - он ответит - а что это. Гнать ссаными тряпками и в Желтые воды уран добывать открытым способом с киркой и ведром.

  • Очевидно вопрос не имеет быстрого правильного решения. И то что делает сейчас Ека процесс наиболее близкий из возможных. Готовятся новые люди, потом ими заменяют старые кадры, которые постепенно уходят из системы. Главное что бы процесс был непрерывным, постепенно распространяясь на всю систему без исключений и завершился бы только после полного ее обновления.
    Это не простая задача. Система будет сопротивляться всеми доступными способами.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати