П'ять міфів про кровоспинні джгути

| Перша медична допомога | Автор: Web admin
По-русски

Пять мифов о кровоостанавливающих жгутахПять мифов о кровоостанавливающих жгутах

Накладення джгута – це один з методів першої допомоги при кровотечі з магістральних судин кінцівок, його своєчасне застосування може врятувати життя потерпілому.

Останнім часом цей медичний засіб обріс численними неточностями та пересудами. У цій статті ми спробуємо розібрати деякі з них.

1. Джгут це надзвичайний захід

Якщо на курсах з надання першої допомоги вам кажуть, що джгут – це надзвичайний захід, то вам варто записатися на інші курси, з більш тямущими інструкторами.

Джгут – це перший та найефективніший метод зупинення кровотечі з кінцівкиДжгут – це перший та найефективніший метод зупинення кровотечі з кінцівки

Джгут – це перший та найефективніший метод зупинення кровотечі з кінцівки. Саме джгут, разом з його правильним застосуванням, рятує життя солдатів на полі бою.

2. Накладення джгута рівнозначно втраті кінцівки

Такі випадки вкрай рідкісні. Ризик смерті від втрати крові пересилює ризик втрати кінцівки. Є випадки, коли джгут не знімався більше восьми годин, і людина не втрачала ні руки, ні ноги.

Ризик смерті від втрати крові пересилює ризик втрати кінцівкиРизик смерті від втрати крові пересилює ризик втрати кінцівки

Випадки втрати кінцівки трапляються через складні вогнепальні поранення, вибухи, осколки, але аж ні як не через послаблення кровообігу від накладання джгута.

3. З ременя виходить відмінний джгут

Це не так. Ремінь ніколи повністю не зупинить кровотечу. А затягнути його, наприклад, палицею буде проблематично через жорсткість самого ременя.

Ремінь – це краще, ніж нічого, але якісний комерційний джгут він не замінитьРемінь – це краще, ніж нічого, але якісний комерційний джгут він не замінить

Звісно, що ремінь – це краще, ніж нічого, але якісний комерційний джгут він не замінить.

4. Саморобний джгут - це справжнє медичне обладнання

Під час надзвичайних ситуацій використовувати підручні засоби не просто можливо – це обов’язково. Сорочка або шматок тканини в ролі джгута може уповільнити кровотечу. Але справжній джгут повинен повністю зупиняти кровотечу.

Сорочка або шматок тканини в ролі джгута може уповільнити кровотечуСорочка або шматок тканини в ролі джгута може уповільнити кровотечу

Під час теракту в Бостоні рятувальники використовували звичайні гумові медичні джгути з кількома затискачами. І він не працює. Після теракту влада Бостона відмовилися від таких джгутів і закупила комерційні варіанти цього медичного засобу, які повністю зупиняють кровотечу.

5. Десь є ідеальний джгут

Комерційний джгут, як і будь-який інший прилад, має свої переваги і недоліки. Головне – це знати, для яких ситуацій підходить той чи інший джгут. Наприклад, джгут, що буде ефективним для морського піхотинця в бронежилеті, не підійде для поліцейського, який працює під прикриттям.

Джгути бувають різних форм, кольорів та розмірів, головне – мати із собі той, який підійде для конкретної ситуаціїДжгути бувають різних форм, кольорів та розмірів, головне – мати із собі той, який підійде для конкретної ситуації

А джгут, який підійде для поліцейського, буде неефективним у випадку стрілянини в школі, де переважна більшість поранених – діти. Джгути бувають різних форм, кольорів та розмірів, головне – мати із собі той, який підійде для конкретної ситуації.

1,0 1 -1 4
Коментарів (7)

  • 02.04.2015 12:45
    #
    - 3 +

    Як інструктор з тактичної медицини можу сказати що майже все в статті правда, але тут справа в нюансах. По перше кровотечу абсолютно адекватно можна зупинити гумовим джгутом ціною 9грн- тут вся справа в його зберіганні- якщо він зберігається на прикладі автомата то він пересихає і в самий потрібний момент порветься,якщо ж ві зберігається згідно правил в маслі - вні чудово виконає свою функцію. Найкращий джгут той який є і яким вмієш адекватно користуватися.
    Відносно 6 годин - насправді через 6 годин в мязах кінцівки наступають незворотні некротичні зміни- після зняття джгута продукти розпаду попадають в нирки і вони відмовляють- людина помирає від порушення функції нирок. Справді є випадки коли рятували кінцівку але це в умовах госпіталя- людину підключали до штучної нирки яка фільтрувала кров і тільки тоді знімали джгут, але функція такої кінцівки значно порушувалася, інколи таку ногу легше ампутувати і поставити хороший протез ніж робити якісь реконструкції для відноввлення функції.
    І останнє щоб змогти накласти джгут в екстремальній ситуації треба цю процедуру відтренувати мінімум 100 разів .
    До речі на нижній фотографії самий на мій погляд оптимальний джгут яким можна зупинити любу кровотечу SWAT

    • 02.04.2015 18:11
      #
      - 0 +

      Вы случайно в Десне последнее время семинары не проводили для мобилизованных?
      Один-в один как нам недавно рассказывали. :)

      • 03.04.2015 13:48
        #
        - 1 +

        Проводили, проводимо і будемо проводити.
        Слава Україні!

    • 06.04.2015 09:50
      #
      - 1 +

      "інколи таку ногу легше ампутувати і поставити хороший протез ніж робити якісь реконструкції для відноввлення функції" - добре звучить, коли це не твоя нога...

      • 06.04.2015 11:20
        #
        - 0 +

        Розумію , але я в своїй практиці бачив немало людей для яких відновлення фунції ноги ставало метою життя, вони тратили на це роки, мучалися з цьою ногою, мучили своїх рідних, переносили десятки операцій, тратили на це купу грошей і всерівно результат був дуже посередній, в той час як протез - це майже повна функція і повноцінне життя через 3-5 місяців.

        • 06.04.2015 23:02
          #
          - 1 +

          Дякую за відповідь. Ігоре, просто я сам зіткнувся з подібною ситуацією: мій батько зламав обидві ноги (одна -закритий перелам, все загоїлося, друга - відкритий - голіностоп). Честь і хвала лікарям з лікарні Швидкої Допомоги (та що у Дарниці) - що могли - зробли! Через рік пішли до хірурга з купою дипломів. І запросами... Сплатили біля 2000 доларів (якщо спитаєте - назву прізвище, хоча можна і так знайти - у Діагностичному Центрі). Зрештою, він сказав, що це безперспективно. Історія проходила 2 роки. Нарешті, ми звернулися до хірурга, який після вдалої!!! операції навіть грошей (вдячність) не взяв! (у Інституті Ортопедії та Травматології). Батько тепер ходить на СВОЇХ двох!...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати