«Золота година» пораненого солдата. Як працює ізраїльська польова медицина

| Перша медична допомога | Автор: Web admin
По-русски

Як працює ізраїльська польова медицинаЯк працює ізраїльська польова медицина

У військовій медицині є ключове поняття «золота година» для надання допомоги пораненим на полі бою: якщо протягом першої години після поранення буде надана повноцінна медична допомога, це врятує життя 90% постраждалих солдатів.

Зволікання – це смерть. Затримка у наданні допомоги тільки на дві години призводить до того, що відсоток тих, хто вижив після поранення стрімко падає до 10%.

Військово-медична служба ізраїльської армії по праву вважається однією з передових. Нещодавно вона вдосконалила систему порятунку життів поранених на полі бою, скоротивши «золотий час» до 43 хвилин, що призвело до помітного зростання кількості врятованих життів. Так, якщо під час Війни Судного дня у 1973 році загинуло до 35% поранених солдатів, то під час операції «Непохитна скеля» у липні – серпні минулого року втрати серед поранених не перевищили 6%.

Лікар на полі бою

В Ізраїлі вважають, що проблема «золотої години» може бути вирішена тільки в результаті радикальної зміни всієї багаторівневої структури надання допомоги пораненим. Тут важливо все: індивідуальні аптечки, перев’язувальні засоби, медичне спорядження, час і способи евакуації поранених.

Лікар на полі боюЛікар на полі бою

Проте вирішальне значення для порятунку життя поранених мають досвід і знання військового медика, здатного надати допомогу вже в перші хвилини після поранення, і тому військовий лікар повинен йти в бій разом з солдатами. Коли лікар, який знає, що потрібно робити, знаходиться в двох хвилинах від пораненого, це змінює хід подій.

За традиційною схемою, коли працюють військові медики в арміях більшості країн світу, першу допомогу на полі бою надають, як правило, парамедики і санітари, а потім багато часу витрачається на евакуацію пораненого в тил. Поранені вмирають або потрапляють до лікарні в стані, коли медицина вже безсила.

Це відбувається тому, що при більшості бойових поранень дуже швидко, всього за 5-10 хвилин, розвивається серйозне та смертельне ускладнення – шок. Він призводить до розладу дихання і серцевої діяльності. Ще однією небезпекою є втрата крові: при сильній артеріальній кровотечі людина може стекти кров’ю за 10-15 хвилин.

В Ізраїлі ці проблеми вирішуються багатьма способами, але ключовим рішенням є надання висококваліфікованої медичної допомоги безпосередньо на полі бою. Військові лікарі знаходяться в бойових порядках воюючих підрозділів і приходять на допомогу вже в перші хвилини після поранення.

Евакуація поранених під вогнем

Важливим резервом для дорогоцінних хвилин «золотого години» є використання сучасного транспорту для максимально швидкої евакуації поранених з поля бою в стаціонарні лікарні. Ізраїльський досвід показує, що найбільш ефективними засобами евакуації є вертольоти і танк-булансы – танки «Меркава», обладнані під пересувні медпункти і оснащені додатковим озброєнням.

Евакуація поранених під вогнемЕвакуація поранених під вогнем

Такі броньовані швидкі допомоги особливо добре показали себе при порятунку поранених під вогнем супротивника. Так, під час війни в Лівані в 2006 році вертольоти ізраїльських ВПС виконали близько 120 евакуаційних вильотів, приблизно половина з них – на ворожу територію, де евакуація проходила під вогнем супротивника. У цих вильотах вони вивезли близько 360 поранених.

Вертольоти були оснащені необхідним медичним обладнанням, в екіпажі були включені військові лікарі і парамедики, які надавали кваліфіковану медичну допомогу прямо на борту вертольотів. Евакуація поранених повітряним шляхом з поля бою в лікарні тривала в середньому близько 3,5 години. За один рейс евакуювалися в середньому 4,5 солдата. Під час евакуації повітряним шляхом не помер жоден поранений солдат.

Нові технології рятують поранених на полі бою

Будь-яка війна стає випробувальним полігоном не тільки для нових озброєнь, а ще і для новітніх технологій порятунку життів поранених. Не стала винятком і операція «Непохитна скеля».

Евакуація поранених під вогнемЕвакуація поранених під вогнем

Вважається, що до 80% поранених гине через втрату крові. Під час операції «Непохитна скеля» у військах пройшов успішну перевірку боєм цілий комплекс нових технологій і медичних засобів, що дозволили помітно збільшити число врятованих життів.

Як єдиний спосіб зупинки кровотечі використовувалося накладення джгута. Зараз в ізраїльській армії відмовилися від традиційних гумових джгутів: тепер в рюкзаку кожного солдата знаходиться «турнікет», що представляє собою 96-сантиметровий нейлоновий рукав зі джгутом усередині, з ручкою. Ручка є частиною пристрою, що складається з замків і липучок, використовуючи яке, солдат може сам собі зупинити кровотечу, навіть якщо він поранений в руку. Солдатів навчають використовувати «турнікет» ще на курсі молодого бійця.

У випадках, коли «турнікет» не підходить, наприклад, при високій ампутації або пораненні в живіт, в ізраїльській армії почали застосовувати гемостатичні перев’язувальні засоби, що містять компоненти, які сприяють згортанню крові і призначені для зупинки зовнішньої кровотечі різної інтенсивності, зокрема при пошкодженні великих судин.

Крім використання цих нових кровоспинних засобів в сумці кожного військового медика на полі бою тепер знаходяться ампули гексакапрона, що прискорює процес зупинки кровотечі.

Нові технології рятують поранених на полі боюНові технології рятують поранених на полі бою

При великій крововтраті військові медики просто на полі бою вводять розчин порошку плазми крові. Перевага цієї технології в тому, що на відміну від порцій донорської крові, що потребує охолодження чи заморожування, порошок плазми крові можна брати з собою на поле бою. Пакет порошку плазми і пляшка рідини – ось все, що потрібно для приготування розчину.

Під час боїв у Газі пройшло перевірку і такий новий засіб, як своєрідна «застібка-блискавка», що надійно затягує відкриті рани, однак її застосування вимагає досить високої кваліфікації військових медиків.

Часта причина загибелі поранених – больовий шок

Тепер всі військові парамедики мають автоматичні шприци для вприскування морфію, а також новий засіб – «актик», засноване на фентанилі, в сто разів більш сильному, ніж морфій. Ці ліки кладуться під язик, і біль зникає як мінімум на годину. До переваг «актика» можна віднести і те, що він не тільки полегшує страждання поранених, але і не призводить до падіння тиску, а це одна з проблем у використанні морфію і його похідних.

Серед інших медичних новинок, які використовуються для врятування життя поранених протягом «золотої години», на озброєнні ізраїльських військових медиків перебувають портативний УЗД сканер для виявлення внутрішніх кровотеч у польових умовах, вимірювач сатурації крові киснем для перевірки стану поранених, детектор вуглекислоти для перевірки ефективності штучного дихання і льодяник фентатила для втамування гострих болів протягом хвилини.

1,0 1 -1 2
Коментарів (7)

  • 21.04.2015 19:11
    #
    - 2 +

    Мда, нашим догонять и догонять.

    • Ізраїль воюе з часів свого заснування, приблизно 40 років, у нас війна тільки рік.Навчимось і переженемо.

      • 22.04.2015 14:07
        #
        - 1 +

        Та как бы не хотелось. В смысле, столько воевать. А в остальном согласен.

      • 22.04.2015 18:22
        #
        - 2 +

        1948-2015 - 67 лет.
        Я пока не вижу тенденций чтоб догнали какую нибудь Польшу , которая не воюет. А отношения к солдату как в Израиле , тут не будет еще лет надцать. Не потому что я так того хочу или нет, а потому что это видно не вооруженным глазом. Здесь всем насрать, с такими потерями как здесь и такими операциями в Израиле премьер министр и генштаб вынужден был бы застрелиться или уйти из политики и общественной жизни до конца дней с позором.

      • 28.04.2015 15:11
        #
        - 0 +

        Не, 40 лет это мало :-) Учитывая, что они там воюют с момента основания - с 1948 года - то это 67 лет. Они пару дней назад там отпраздновали свой "День незалежності".

  • 22.04.2015 18:26
    #
    - 0 +

    По теме , Шульман несколько сгущает краски как обычно, то есть по факту больше выдает идеальное желаемое за реальное действительное. Но отношение к медицине и спасению каждого солдата в Израиле действительно очень приоритетное направление.
    То есть ради одного солдата ,вылетит вертолет, сядет в любую погоду , в том числе в зоне боевых действий. Будет команда профессионалов врачей и за его жизнь будут бороться. Это действительно так.

  • 23.04.2015 19:40
    #
    - 0 +

    www.irf.ua
    Ссылка по медецине...
    aeroc.net.ua


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати