Міф про ситуаційну обізнаність

| Самооборона, Навчання, Техніка безпеки | Автор: Web admin
По-русски

Міф про ситуаційну обізнаністьМіф про ситуаційну обізнаність

На курсах з самооборони часто можна почути такі поняття, як «ситуаційна обізнаність», або «володіння ситуацією».

Людям розповідають, що ця «обізнаність» допоможе завважити загрозу і підготуватися до зустрічі з нею: дістати зброю і застосувати навички, які були набуті на стрільбищі. Але чи правда це?

Навіть найвищий рівень пильності не захистить вас від засідки.Навіть найвищий рівень пильності не захистить вас від засідки.Викиньте з голови думку про те, що ви зможете перехитрити злочинця. Він експерт у цій справі, а ви – ні. Його вчинки не завжди раціональні, але варто пам'ятати, що він – хижак з людським розумом та навичками. Саме це і робить його небезпечним.

Обираючи жертву, він зіставляє ризики із нагородою – тією, яку він отримає від жертви. І йому не обов’язково, щоб у вас на шиї висів золотий ланцюжок або коштовний кулон: ви можете стати ласим шматочком для нього лише тому, що трапились йому в зручному місці – на порожній парковці, або під час пробіжки в парку. До того ж, є часовий чинник: йому просто потрібна буде нова доза, і ваша цінність для нього може підвищитися в рази, де б ви не знаходилися.

Озиратися навкруги – це добре, але це не допоможе вам передбачити напад.Озиратися навкруги – це добре, але це не допоможе вам передбачити напад.З іншого боку, ризик бути спійманим для нього підвищується, коли є свідки, сили правопорядку, або жертва – пильна, а ще краще – озброєна. Проблема в тому, що ця «пильність», або «обізнаність» багатьма сприймається, як талісман від злочинців. Вона вам не допоможе побачити початок нападу, і ви не зможете до нього приготуватися.

Ви можете озиратися на всі боки скільки завгодно, але якщо злочинець вас обрав – він дочекається, коли ви відвернетеся. Він не буде стояти перед вами у декількох метрах, і не буде бігти на вас із ножем у руці. Він чекатиме у засідці, дочекається, коли ви відвернетеся, і з'явиться зі «сліпої зони».

Якщо злочинець обрав саме вас, він просто дочекається миті, коли йому буде зручно на вас напасти.Якщо злочинець обрав саме вас, він просто дочекається миті, коли йому буде зручно на вас напасти.Засідки трапляються несподівано. У кожної, навіть найпильнішої людини, часто бувають ситуації, коли вона відволікається, і цих кількох секунд злочинцеві достатньо для того, щоб завдати удару. Тому потрібно вчитися, як діяти, потрапивши у засідку, у близькому бою, а не тільки стріляти по злочинцеві, що біжить на вас із ножем.

Тіло людини по-різному реагує на несподіваний напад і на видиму загрозу. Це не «стрільба в умовах стресу». У людини є рефлекси, що набагато складніші за його хвилювання, які відчуває стрілець на лінії вогню. Саме ці рефлекси і реакція лягають в основу тактики проти засідок.

Злочинець не стоятиме перед вами у декількох метра і не дасть вам час на те, щоб зреагувати.Злочинець не стоятиме перед вами у декількох метра і не дасть вам час на те, щоб зреагувати.Але все це не означає, що «ситуаційна обізнаність» даремна. Вона може зменшити кількість ситуацій коли ви стаєте для злочинця хорошим уловом, адже не у кожного з них достатньо навичок для того, щоб обійти вашу пильність.

Внесіть свої зміни до рівняння ризику/нагороди. Зробіть себе складнішою мішенню: доповніть свою пильність прийомами ближнього бою для тих випадків, коли «обізнаності» буде недостатньо.

1,0 1 -1 6
Коментарів (8)

  • 12.05.2015 10:23
    #
    - 2 +

    Залиш двері не замкненими і ворог вже тут,
    Стань під карнизом - і тебе вже нема.
    Не треба бути весь час в стані пильності.
    Треба вважати себе уже мертвим.

    Ямамото Цунетомо "Хагакуре"

    • 12.05.2015 11:34
      #
      - 1 +

      Тем более, что в постоянном напряжении находиться невозможно.

      • 12.05.2015 11:43
        #
        - 2 +

        Чому-ж? Це навіть прикольно - перебувати в стані пильності. Але справжній, самурайський, дух Воїна вимагає вважити себе вже мертвим. Все одно ми всі колись помремо. Питання лише у тому, чи гідно?

      • 12.05.2015 20:35
        #
        - 0 +

        согласен, но учитывать время суток и место - можно. Я был и на плохой и на хорошей стороне(сейчас на хорошей).Любой отпор - всегда заставляет отступить, но не перегибать с отпором, крики - вызовите милицию, громкая ругань и угрозы - все это работает. Не работает молчаливое сопротивление- тогда это переходит в противостояние , и далее кто сильнее.

  • 12.05.2015 11:57
    #
    - 1 +

    Швидкий вхід в стан "бойового афекту" - компенсує фору від несподіванки першої атаки (якщо мова іде про звичайного грабіжника). А для бойових дій більш ефективним стає стан "бойової байдужості". Фронтовики зрозуміють про що я.

  • 12.05.2015 12:44
    #
    - 2 +

    О чём статья? Два раза перечитал. "Читать ситуацию" учили не только на курсах самообороны... и тот, кто это делает умело (научено), тот в выиграше.

    Действия обученных:

    Идут ночью два ботаника по улице. Навстречу два пьяных мужика. Один ботаник говорит другому:
    - Давай перейдём на другую сторону, а то их двое, а мы с тобой одни.)))

  • 12.05.2015 19:17
    #
    - 0 +

    ну с мифом понятно , а где советы?

  • В далеком 1992-м году мой первый тренер по рукопашному бою говорил:"вы должны увидеть их раньше,чем они увидели вас и решили вас раздеть".Нужно заранее видеть возможную ситуацию,ее возможное развитие, проигрывать для себя алгоритм действий, исходя из своих навыков и возможностей.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати