Камера на пістолеті: нове або добре забуте старе?

| За кордоном, Аксесуари , Короткоствольна зброя | Автор: Olga Guseinova
По-русски In English

ретро камера-револьверретро камера-револьвер

Ідея стріляти і водночас робити знімок можливо здасться вельми незвичайною, навіть дивною. 

Але насправді ця технологія з’явилася на світ ще півстоліття тому, і донині схожі аксесуари можна побачити на полицях збройових магазинів.

Історія камери-револьвера

Історія цієї зброї доволі розмита, найдавніша згадка про камеру-револьвер датується 1938 роком. Де вона з’явилася на світ, чиє це творіння – достовірно невідомо, але через те, що єдині вцілілі фотографії знаходяться в «Національному архівному сховищі» Нідерландів, то як раз цю країну і вважають «батьківщиною» камери-револьвера.

Зброя являла собою дуже маленьку (за мірками середини ХХ сторіччя) камеру, яка приєднана до нижньої частини ствола і до передньої частини спускового гачка револьвера Colt .38 Special. Камеру було настроєно таким чином, щоб робити знімки при кожному натисненні на гачок. Таким чином виходила чорно-біла світлина до (або, скоріше за все, після) того, як куля поцілить в мішень.

Без сумнівів, мало б знайшлося бажаючих сказати «сир» в об’єктив такої камери і з посмішкою чекати поки вилетить «пташка».

Сподіваючись зібрати більше інформації про історію цього винаходу, Нідерландський музей виклав у мережу єдині вцілілі знімки: зображення самої камери-револьвера та шести знятих нею кадрів. Але все, що вони почули – це жарти та усілякі пістолетні каламбури. Напевно, істинну історію цієї новаторської ідеї ми так ніколи й не зможемо дізнатися.

вцілілі знімки камери-револьверувцілілі знімки камери-револьверу

І все ж, камеру-револьвер було визнано однією з 10 найцікавіших винаходів минулого, разом із дерев’яними купальниками і підводним велосипедом. Але, на відміну від більшості речей цього списку, камеру-револьвер не можна назвати забутою або безперспективною технологією.

Збройові камери сьогодні

Наберіть в Гугл «Contour Roam Сamera», и побачите безліч пропозицій від найбільших компаній, які займаються роздрібною торгівлею. І це не якісь там допотопні механічні Kodak, а камери з Bluetooth та full-HD. Так званні «Контурні камери» – це новітні відеорегістратори, в комплект до яких входять різноманітні аксесуари і додатки на будь-який смак, включно з водонепроникним корпусом та планкою Пікатінні.

Шанувальників зброї можуть також зацікавити Contour Roam від компанії Daniel Defense, видатного виробника аксесуарів та гвинтівок серії AR. У них є камери, які можна встановити не тільки на планку Пікатінні, а ще й на ствол, шолом або будь-яке інше зручне місце.

Contour Cameras

В деяких версіях Contour Roam є навіть функції GPS для запису місцеперебування, швидкості та висоти. Базові моделі в роздріб коштують приблизно $199, в той час як більш нові моделі сягають позначки в $300.

Яка камера краще підійде для установки на пістолет?

Отже, на ринках є, і мініатюрні камери зі старим принципом «наводь і знімай», і новітні цифрові відеорекордери. А чи можна знайти таку цифрову камеру, яка легко кріпилася б на пістолети для прихованого носіння або на зброю правозахисних органів. І якщо знадобляться фотографії, які, наприклад, доведуть правочинність самооборони, то вони з’являться відразу ж на місці пригоди, зняті з кожним пострілом. Чи буде попит на таку зброю з вмонтованою камерою? Виявляється, що ні.

Схожий пристрій вже було розроблено, розпродано і забуто. Він дебютував в 2009 році і через кілька років його перестали випускати.

Камера мала назву Burris’ ShotCam і була створена спеціально для зброї. Це була відеокамера з вмонтованим лазерним прицілом та світлодіодним ліхтариком. Враховуючи її три-в-одному можливості, вона вийшла громіздкою і дорогою.

Спочатку ShotCam коштувала $695, а пізніше у роздріб – $892. Загалом, Burris виготовляє якісні товари, і в них була правильна ідея. Відеозапис в ShotCam запускався, коли пістолет витягали з кобури. Можна навіть було настроїти камеру таким чином, щоб вона робила знімки під час віддачі. І хоч ShotCam отримала багато схвальних відгуків від мисливців, більшою мірою ці камери купували органи правопорядку і навіть іноді їх використовували.

Якщо дуже гарно пошукати, ShotCam можна знайти в декотрих інтернет-магазинах, причому заощадити більше сотні доларів. Один раз на інтернет-барахолці вона коштувала лише $99.

Чи побачимо ми у найближчому майбутньому дійсно мініатюрні камери за доступною ціною? Навряд чи.

На завершення 

Як щодо мене, я краще буду стріляти з рушниці, а робити знімки за допомогою фотоапарату. Окремо, в різний час та з різних причин. Але не можна заперечити, що було б цікаво побачити знімки, зроблені камерою-пістолетом. Цікаво, чи бачили коли-небудь розробники Contour, нідерландську камеру-револьвер? Можливо, що ні.

Але ми принаймні маємо віддати належне винахіднику, який придумав цей божевільний гібрид Colt&Kodak ще кілька десятиліть тому, чим, безперечно, випередив свій час.

1,0 1 -1 2
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати