Вже п’ять років в маленьку школу в Техасі вчителі ходять на роботу озброєними

| Політики та зброя, Самооборона | Автор: Web admin
По-русски In English

Школа в ГаррольдіШкола в Гаррольді

У маленькому містечку Гаррольд, що в Техасі діти та їх батьки вже кілька років більше не турбуються про безпеку в місцевій школі.

Вона тут одна, а їхати до найближчого офісу шерифа треба не менше півгодини, тому в 2007 році наглядова рада школи одноголосно прийняла рішення дозволити кільком вчителям, що мають легально придбану зброю, приходити озброєними на роботу.

В школі викладачі носять зброю приховано, як цього вимагає закон штату.

Незважаючи на позитивне ставлення до зброї в Техасі та місцеві традиції, той же закон забороняє приходити зі зброєю в школу, хоча в інших громадських місцях це дозволено. Наприклад, можна прийти озброєним на законодавчі збори штату, де встановлений не просто металодетектор, а спеціальний сканер, що просвічує відвідувача і відразу показує охоронцям, яка зброя в нього є.

У минулому році законодавці штату спробували запровадити закон, який давав би право студентам і викладачам техаських вузів приходити на заняття зі зброєю, але проект зазнав невдачі. Можливо, в 2013 році він все ж буде прийнятий із змінами, які, на думку багатьох в Техасі, необхідні після трагедії в Коннектикуті. А саме, дозволити носити зброю шкільним вчителям.

Директор школи в Гаррольді Девід Твітт заявив журналістам: «У нас маленьке містечко, і школа невелика. Грошей на її охорону немає. Ось ми і вирішили дозволити носити зброю нашим вчителям. Городяни нас підтримали. Перш, ніж розпочати таку практику, викладачі пройшли додаткове навчання. Поводитися зі зброєю вони, звісно, вміли, а от що робити в екстремальній ситуації, наприклад, у випадку захоплення заручників або озброєного нападу, не знали. Тепер знають. Дозволене приховане носіння зброї. Діти його не бачать. А ми знаємо, що зможемо захистити їх».

Каре Райніш живе в сусідньому з Гаррольдом місті – в Елліоті. Дізнавшись про заходи безпеки, що були прийняті в Гаррольді, Каре забрала своїх дітей з місцевої школи і тепер возить їх в сусіднє місто. «Ідея з навчанням викладачів поводженню зі зброєю в екстремальних ситуаціях здалася мені доречною. Я не кажу, що все це мені подобається, але це необхідно», – стверджує Райніш.

Твітт не захотів розкрити секрет, скільки саме вчителів з 50-тьох в Гаррольді ходять озброєними на роботу. «Якщо я скажу вам це, департамент освіти мене з’їсть. Їм краще цього не знати», – впевнений директор. До речі, він запевняє, що знає ще декілька шкіл в Техасі, які наслідували приклад Гаррольда. В департаменті освіти штату заявили, що не володіють такою інформацією.

Директор школи Девід Твітт Директор школи Девід Твітт

Після трагедії в початковій школі «Сенді Хук» у багатьох штатах законодавці замислились над відповідними заходами безпеки в місцевих школах. Вони розуміють, що на федеральному рівні закон можуть прийняти нескоро. Оклахома, Міссурі, Міннесота, Південна Дакота та Орегон заявили, що найближчим часом розглянуть законопроекти, які дозволять вчителям і членам шкільних адміністрацій приховане носіння зброї на роботі.

У Техасі раптом згадали, що школа в Гаррольді ніяких законів не порушує. У штаті давно затверджено положення, що надає право адміністрації школи, зі схвалення наглядової ради, звернутись до влади за письмовим дозволом, за яким вчителі зможуть носити з собою зброю в робочий час. Губернатор Техасу Рік Перрі заявив, що дозволить власникам легальної зброї носити її приховано у всіх громадських місцях.

Губернатор Мічигану Рік Снайдер виявився не таким рішучим. Він наклав вето на рішення законодавчих зборів штату про дозвіл на приховане носіння зброї в школах, церквах та медичних закладах. Снайдер підкреслив, що він не проти цієї ідеї, але хоче все ретельно обміркувати.

Звичайно, такі заходи викликали гнівну критику з боку супротивників зброї. Вони згадують випадок, що стався в Нью-Йорку в серпні цього року, коли поліцейські відкрили вогонь по підозрюваному у вбивстві біля Емпайр-стейт-білдінг. Його застрелили, але крім нього були поранені ще дев’ять випадкових перехожих.

«І ви хочете озброїти вчителів, озброїти тих, хто навчає наших 6-річних дітей? Ви вірите, що вони зможуть дати відсіч озброєному вбивці? Уявіть, скільки рикошетів та сліпих куль можуть влучити в малюків!», – Заявив цього тижня Ледд Еверітт, представник Коаліції по боротьбі з озброєним насильством, організації, що розташована у Вашингтоні. Він назвав «божевіллям» ідею озброїти шкільних вчителів.

З ним згодні в жіночій організації MomsRising і в багатьох інших громадських організаціях.

Незважаючи на цю гостру полеміку, жителі Гаррольду не відмовляться від заходів безпеки, які вони встановили у своїй школі п’ять років тому. Директор Твітт впевнений, що його вчителі підготовлені до різноманітних сценаріїв розвитку подій як психологічно, так і практично.

Що стосується рикошетів, то тут їх не бояться: «Ця проблема – найпростіша. Ми замовили кулі, якими користуються, наприклад, маршали, що відповідають за безпеку пасажирів літаків. А взагалі, в цьому житті нічого не можна гарантувати на 100%. Звичайно, можна сподіватись, що вашу школу, ваше місто така трагедія омине. Та надія – це не план дій. Коли мої учні не готові до уроку, я зазвичай питаю: а що ви зробили, щоб не опинитися в такій ситуації? У вас був хоч якийсь план?»

1,0 1 -1 7
Коментарів (2)

  • 24.12.2012 15:41
    #
    - 1 +

    Здравая логика.

  • 24.12.2012 16:44
    #
    - 0 +

    Человек понимает лишь, что можен осознать. Для меня вооруженные учителя нормальное явление, но для кого то это может быть ужасом. Я понимаю. что этот человек просто еще не дорос до правильного восприятия такой реальности как всеобщая вооруженность. Нельзя осуждать таких людей они есть и мир в котором они живут для них правильный. Мы лишь можем попытаться аргументированно довести до них нашу точку зрения. Если готовы то приймут если нет, давайте принемать их такими какие они есть.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати