Heckler & Koch відповіла на звинувачення на адресу G36

| Військова зброя та техніка, Гвинтівки | Автор: Олексій Семенович

11

Кілька днів тому німецька газета Der Spiegel опублікувала витяги з внутрішніх документів німецької військової адміністрації, які зображують дуже похмурий образ гвинтівки G36.

В документах зазначено, що вона не придатна для ефективного вогню на відстані більше 200 метрів з гарячою люфою. І навіть за межами 100 метрів ефективний вогонь ускладнений, а на відстані більше ніж 300 метрів, взагалі неможливий. Чи багато в цьому правди?

Звичайно, трохи правди є. Саме тому Heckler & Koch випустила виважений прес-реліз з 13 пунктів щодо обмежень гвинтівки G36, яка  в даний час є на озброєнні німецьких військових, а також у більш ніж у 30 країнах світу.

G36 - компактна штурмова гвинтівка з коротким ходом поршня із придатною до складання кольбою. Вона використовує власні магазини на 30 патронів (STANAG адаптери доступні) під патрон 5,56 НАТО. Моделі розрізняються довжиною і вагою люфи, хоча всі мають легку люфу від 9 до 19 дюймів. В найкоротшій конфігурації G36 важить лише 2,8 кг. Найчастіше G36 випускається з 12,5-дюймовою люфою.

22

Не треба служити в Бундесвері (німецька армія), щоб знати, що 5,56 гвинтівка з 12,5-дюймовою люфою буде мати проблеми на великих відстанях. Мало того що Heckler & Koch не заперечує цього, вони прямо заявляють, що G36 не призначена для стрільби за 300 метрів, і крапка. Для цього в армії є снайпери.

Також Bilde.de заявляє, що G36 не може забезпечити пристойні групи безпечно і ефективно після відстрілу п'яти магазинів, повного комплекту для німецьких солдатів, або 150 набоїв. Просто через те, що солдат залишиться без набоїв. :)

Якщо без жартів, це не рідкість для багатьох гвинтівок. Гарячі люфи змінюють групи. G36, як і більшість піхотних гвинтівок, не кулемет і не призначена для цієї ролі. Той факт, що вона може стріляти автоматично, не означає, що вона використовується тільки в такий спосіб.

33

G36 більше, ніж просто легка гвинтівка. Це дійсно дуже сучасна розробка, прийнята на озброєння у 1995 році, і в ній широко використовується вуглецеве волокно і полімер. Це може мати свої недоліки, і вона може бути відомою як службова гвинтівка країн, які не воюють, але будь-яка вогнепальна зброя має компроміси і якщо добре подивитись, обмеження в одному - це функція в іншому.

44

G36 були в експлуатації більше десяти років і зокрема, в Афганістані. Якщо б ці недоліки були настільки серйозними, вони б виявилися ще десять років тому.

Коментарів (4)

  • 23.06.2012 02:58
    #
    - 6 +

    Вживаючи традиційні українські терміни "кольба" та "люфа", мало відомі більшості читачів, перекладач добре прислуговується поверненню української термінології, нищеної з початку 30-х минулого століття і досі. Однак слід нагадати, що одиниця виміру довжини ~ 25,4 мм - російська назва "дюйм" (відповідає англійському "inch"), має питому українську назву "цаль".
    Крім того, в тексті зі словами "кольба" та "люфа" природніше б звучало "скоростріл", а не "кулемет".
    На все найкраще.
    О.Ворона.



    • 23.06.2012 04:30
      #
      - 1 +

      Слушне зауваження :)

    • 09.04.2015 11:57
      #
      - 0 +

      несколько лет назад был такой пост о том как верно будет пулемет .... И там было выведено что корнеслов Стріл - не коректний,тому, що ми не стрілами стріляємо з лука чи арбалета ... И було виведене здраве і логічне слово, що у нас ВогнеКульна (ОгнеПульное) оружие Огонь и Пуля. І по логіці Кулемет (не метає) а палить - СкороПал

      Слово Пал (палити) -це суть принципу горіння пороху и ініціація його горіння (підпалити) Тут і слова - СамоПал и команда Пли - ратне слово - Пали (як і Товсь - готовсь) .. А то що нам поповство чи НКВДісти напридумували то сміття

      • 09.04.2015 12:02
        #
        - 0 +

        В ту же оперу и МотоСтрелки - это что получается Лучники на Моторах ? В Германии там этих языковых проблем нет у них и называется Мото Пехота


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати