Парламент Чехії схвалив поправку до конституції, яка розширює право на володіння зброєю

| Політики та зброя, Самооборона, Тероризм | Автор: Web admin
По-русски

Парламент Чехії схвалив поправку до конституції, яка розширює право на володіння зброєюПарламент Чехії схвалив поправку до конституції, яка розширює право на володіння зброєю

Нижня палата парламенту Чехії схвалила поправку до конституції, яка дозволяє громадянам, що легально володіють бойовою зброєю, застосовувати її проти терористів.

«За» проголосували 139 депутатів, «проти» – 9, повідомив портал Hospodářské noviny (HN).

«Громадяни Чеської Республіки мають право купувати, зберігати і носити вогнепальну зброю та боєприпаси для захисту життя, здоров'я і майна, тим самим беручи участь у забезпеченні громадського порядку і безпеки, охороні територіальної цілісності, суверенітету і демократичних засад Чеської Республіки», – йдеться у поправці.

Законопроект покликаний підвищити безпеку громадян у періоди високої терористичної загрози. Право стріляти в терористів, відповідно до закону, отримають тільки громадяни Чехії і тільки на території своєї країни. На іноземців, зокрема громадян країн-членів Євросоюзу, воно не поширюватиметься.

Конституційну поправку ухвалили у відповідь на вимоги ЄС щодо посилення правил з контролю над вогнепальною зброєю, які були запроваджені Європарламентом у середині березня. «Ми вважаємо ненормальним роззброювати власних громадян на тлі загального зниження безпеки», – раніше заявляв Хованец журналістам.

«Цей закон допоможе нам як в реалізації вимог ЄС, так і, навпаки, як сигнал європейським органам на випадок наших претензій до цих вимог», – додав Хованец.

Саме міністр внутрішніх справ виступив ініціатором подання позову до Суду ЄС проти європейської збройової директиви. Однак критики даної поправки впевнені, що жодної користі нововведення не надасть: «Закон нічого не змінить у реалізації вимог ЄС: води будуть обов'язковими до виконання і далі. Це лише приманка для виборців», – заявив Ян Фарський, який представляє керівників муніципальних утворень.

На думку опозиції, поправка лише переказує вже чинне право громадян володіти зброєю, яке озвучене в чеському законі про зброю та боєприпаси. Співавтор законопроекту Роман Ваня наголосив, що нововведення зовсім не означає негайної необхідності для громадян повсюдно закуповувати зброю.

Однак, разом з тим, від власників вогнепальних засобів, які опинилися безпосередніми свідками теракту, очікуватимуть такої лінія поведінки, яка (за відсутності поліції) передбачить стрільбу в зловмисників з метою захисту себе і оточуючих.

Ухваленню поправки передували 4-годинні дебати. На зборах, окрім депутатів, були присутні десятки прихильників законопроекту.

1,0 1 -1 8
Коментарів (15)

  • 29.06.2017 13:16
    #
    - 11 +

    Тріумф здорового глузду.

  • 29.06.2017 13:46
    #
    - 10 +

    За чехів можна лише порадіти ! Не розумію : від України до Чехії теріторіально лише два кроки , а такі різні приймаються державницькі рішення !

    • 29.06.2017 20:06
      #
      - 5 +

      Сравните чешского министра внутренних дел - патриота и нашего - хапугу. В оправдание нашему можно сказать, что на этом посту любой станет говном. Ни одного нормального не припомню. Хотя могу быть и не прав - возможно стать министром МВД можно, только если ты сдал экзамен на говно на высший балл.

  • 29.06.2017 13:54
    #
    - 4 +

    Еще плюс-с начала следующего месяца разрешено установка и применение на оружии ЛЦУ, которое до сих пор было запрещено. Очень нужная вещь для отработки навыков инстинктивной стрельбы или для лиц с плохим зрением.

    • 29.06.2017 20:14
      #
      - -2 +

      Лицу с плохим зрением оружие давать? Или я что-то не так понял?

      • 30.06.2017 06:57
        #
        - 1 +

        Ви маєте рацію. Особи з вродженими фізичними вадами або з відхиленнями фізичного здоров'я від ідеального не мають права на самозахист і взагалі на будь-який захист. Вони мають бути позбавлені всіх громадянських прав і в найкоротші терміни утилізовані з переробкою на кісткове борошно та сухі корми для домашніх тварин. Все їхне майно має бути передано до державної власності. Амінь.

        • 30.06.2017 17:53
          #
          - 0 +

          Не треба такого сарказму))). Потрібно визначити критерії, згідно яких будуть отримувати дозвіл на зброю. Бо згідно Ваших слів АБСОЛЮТНО сліпа людина зможе отримати дозвіл. І ЛЦУ відсутність зору не компенсує! Хворобу Паркінсона розглядати будемо?

          • 01.07.2017 05:11
            #
            - 0 +

            Абсолютно сліпа людина не зможе пройти обов'язковий курс навчання поводженню зі зброєю та її використанню. До того ж, абсолютна сліпа людина зі здоровою психікою не буде витрачати час та гроші на речі, котрими вона не зможе скористатися. І якщо така людина не зможе скористатися зброєю для самозахисту, то вона тим паче не зможе нею скористатися для нападу. Тому навряд чи доцільно до фізичних обмежень додавати ще й юридичні. До того ж, законодавче обмеження державою конституційних прав людини, котра нічого протиправного не скоїла - це якось не дуже добре пахне. Ми зараз якраз саме це і маємо. І на додачу. Колись я працював зі слюсарем-інструментальником, який хворів на хворобу Паркінсона. І можу Вас запевнити, що інструментальником він був дуже пристойним. Якщо, звісно, Ви знаєте, що означає "слюсар-інструментальник".

      • 30.06.2017 11:29
        #
        - 1 +

        Я, наприклад ношу окуляри, це означае що далеко я бачу чудовом, наблизько гірше, на довгих стволах це компенсую оптикою, на коротких-надіваю очки для читання, тобто наблизько, щоб бачити добре мушку і цілик, ЛЦУ цю проблему робить кращою. А тепер подивіться навколо, скільки людей, ходить в окулярах, так що пропонуєте їх лишати прав на володіння зброєю?
        П.С. Не дивлячись, що ношу окуляри, я спокійно попадаю у малого поппера (50х35см)на 50 метрів із пістолета.

  • A P
    29.06.2017 15:55
    #
    - 4 +

    політики здорової країни

  • 29.06.2017 17:10
    #
    - 3 +

    Логично, согласно требованиям здравого смысла, при такой небезопасной жизни.
    Что у нас: Война в Украине, Расцвет преступности, вооруженной до зубов. Каждый наверное вор, без пистолета на дело не ходит. Полное отсутствие защищенности со стороны МВС, иногда даже напротив можно ожидать каких угодно противоправных действий со стороны "Правозащитников".
    Конечно: не время для летального оружия самозащиты и закона регулирующего его оборот и применение.

  • 29.06.2017 17:41
    #
    - 0 +

    Ваня не "петя" поганого не зробить. )))

  • 29.06.2017 18:28
    #
    - 6 +

    Окрім громадян Чехії цю новину багато раз перечитають також терористи чи злочинці. Так от, багато того, що вони спланували чи планують, буде скасовано і вже ніколи не відбудеться. З чим і вітаю чеських громадян.

  • 17.12.2017 21:55
    #
    - 0 +

    Апну темку: Сенат не одобрил право носить оружие для обеспечения безопасности Чешской Республики, это было бы оскорбительно.

    Оригинал новости тут: domaci.ihned.cz

    Вот такая вот, с вашего позволения, еврофригидность.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати