У Латвії запровадять більш жорсткі правила обігу зброї

| За кордоном | Автор: Web admin
По-русски

Цивільна зброя в ЛатвіїЦивільна зброя в Латвії

Щоб виконати директиву ЄС, МВС Латвії підготувало новий законопроект про обіг зброї – він передбачає більш жорсткі норми щодо стрілецької і газової зброї, а також пневматики, яка призначена для «військових» ігор.

Хоча загалом представники галузі ставляться до поправок позитивно, але є і заперечення. Зокрема, товариство мисливців критикує намір відродити тимчасові дозволи.

Ще три роки тому, після серії терактів, ЄС визначило необхідні норми. Минулої весни змінені правила набули чинності, країни-учасниці мають зробити їх частиною свого законодавства.

Латвії довелося багато чого змінити, тому розробили новий законопроект. 16 серпня його розглянули на зборах держсекретарів. Вілніс Вітоліньш, заступник держсекретаря МВС, заявив, що суттєво змінилася класифікація зброї.

«Буде більш детальна класифікація зброї. Наприклад, щодо газової зброї, яка призначена не для самозахисту, тепер передбачені дозволи Держполіції», – cказав він.

Такі документи знадобляться тим, хто хоче купити пневматичну зброю великої потужності. Нові правила запровадять через дуже популярні «військові» ігри. Поки що в Латвії кожен може вільно придбати пневматику для страйкболу, яка виглядає як військова зброя. Незабаром купувати і використовувати їх зможуть лише повнолітні – і за умов, що це не загрожує навколишньому середовищу і громадській безпеці.

Ці вимоги схвалила Асоціація торговців зброєю, розповів її секретар Ерік Кауфманіс: «Ми тільки за, якщо буде порядок, і ці ігри організовуватимуться в обмежованих місцях».

Асоціація торговців зброєю законопроект оцінює позитивно, оскільки заплановано кілька суттєвих змін, зокрема у системі обміну інформацією. Так продавці зможуть реєструвати всі угоди в електронному вигляді.

Однак не всі задоволені нововведеннями. Запеклі дискусії викликав пункт щодо усунення безстрокових дозволів на зберігання зброї. Якщо документ ухвалять, Держполіція видаватиме документи на зберігання і носіння на п'ять років.

Харалд Барвікс, голова Латвійської асоціації мисливців, зауважив, що такий порядок у Латвії вже колись діяв і, на його думку, не був успішним.

«Мисливці зі стажем згадують, як це відбувалося. Треба було знайти свою рушницю, сидіти в довгій черзі і платити держмито. Міністерство внутрішніх справ саме не готове, щоб знову видавати ці тимчасові дозволи», – сказав він. Міністерство землеробства підтримало мисливців.

Однак МВС не хоче відмовлятися від п'ятирічних дозволів, але до кінця наступного року шукатиме спосіб, як спростити процес і скоротити адміністративне навантаження. Водночас розглянуть питання щодо дозволів для підлітків, які старші 14 років, що могли б полювати в супроводі батьків.

Окрім того, протягом 2019 року оцінять, чи в усіх випадках, коли проти людини розпочато кримінальний процес, потрібно припиняти дозвіл на зброю.

Новий законопроект необхідно ухвалити протягом року.

Раніше ми розповідали, що в Литві, на підставі директиви Європейського союзу, посилили вимоги до обігу напівавтоматичної зброї з магазинами великої місткості.

Коментарів (3)

  • 23.08.2018 15:11
    #
    - 7 +

    Грёбанные зашуганные европарламентские шлюхи, с их бредовой теорией "злого оружия, повинного в убийствах людей"!.... Настанет ли момент, когда шестерни мыслительных механизмов евро-обывателей, наглухо заплывшие маргарином, всё-же начнут проворачиваться, и те, осознают простую, как двери, истину, что: - убивает - не "злое" оружие, а - злые люди!....(Быстро же, однако, прибалты - забыли все "радости" безоружного совкового бытия!...)

  • Всё-таки не случайно прибалтов называют "проебалтами".

    • 25.08.2018 10:57
      #
      - 0 +

      +100! Вместо того, чтобы "напрячься" и заняться тотальными вооружением и военно-партизанской подготовкой населения, они - маются х**й, заглядывая в зубы Брюсселю!... А, поводы для "напряга", у прибалтов - есть:
      1) "Шутки" по поводу прибалтийских, и прочих "исконно русских" территорий, в период "крымнашенской" эйфории (в каждой шутке...)!...
      2) Меркель, в своём желании "сказочно обогатить фатерлянд", превратив его в Центрально-европейский газовый хаб по перепродаже российского газа - закладывает тем самым "бомбу", под фундамент политической независимости всей Европы! Будет ли Европа защищать прибалтов от насильственного "возвращения" в империю, если путлер - прикрутит газовый вентиль (на рубеже 2005-2006 годов, он, уже доказывал, что он, на это способен!)?..... Тем более, что прибалты - предъявили России иски за период советской оккупации. Где гарантии того, что в ответ на это, путлер - не создаст каких либо очередных "приб.нар.респ-ов" типа "лугандонии"?.... ИМХО


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати