«Малюк» уходить від «Калашникова»

| Гвинтівки | Автор: Web admin

«Малюк» уходить від «Калашникова»«Малюк» уходить від «Калашникова»

Роки півтори тому, перемінлива доля блогера занесла мене на випробування автомата «Малюк», розробленого українською компанією «InterProInvest».

Зразу обмовлюся, я не стрілець-професіонал і не інженер з обслуговування стрілецької зброї, тому мій погляд – це враження пересічного користувача, людини яка має досвід поводження зі зброєю в АТО. Оцінював я новий зразок зброї, що називається «на мій хлопський розум».

Ще тоді я стикнувся з валом негативної реакції на мій допис, яка категорично не збігалася з тим, що я почув про «Малюк» від військових і тим що побачив і відчув сам. Не бракує критичних відгуків і зараз.

Проте, наразі український автомат «Малюк» (під назвою «Вулкан») прийнятий на озброєння ЗСУ. Ним озброєнні підрозділи ССО, розвідницьких батальйонів та низки інших підрозділів ЗСУ і УДО. Побачити «Малюк/Вулкан» можна у кліпі на пісню «Тихо прийшов – тихо пішов» - саме ним там озброєна більшість бійців ССО.

«Малюк/Вулкан» був представлений на останньому параді до Дня Незалежності. Помалу «Малюк/Вулкан» завойовує своє місце в Збройних силах. І от виробники знову запросили до себе у гості блогерів, але тепер у розширеному складі.

Половину запрошених становили просто пересічні поціновувачі, половину – люди, які професійно займаються зброєю, або цікавляться нею на рівні «добряче вище середнього». Що ми дізналися?

Подвійна назва зумовлена тим, що перше замовлення на розробку зброї по схемі «булл-пап» на основі автомату Калашникова, компанії «InterProInvest» зробила СБУ. У них зброя отримала назву «Малюк». У СБУ справа пішла не дальше за дослідні зразки.

Проте. «Малюком» зацікавився ГУР ЗСУ. І вже за класифікацією ГУР автомат отримав назву «автомат спеціальний «Вулкан». Особисто мені більше подобається назва «Малюк», але схоже у ЗСУ гуморних назв не люблять.

«Малюк» уходить від «Калашникова»«Малюк» уходить від «Калашникова»

На момент мого першого знайомства з «Малюком» він розглядався як зразок для переробки штатних автоматів АКМ і АК-74. Компоновка булл-пап добряче зменшила габарити зброї. Проте – не скоротився ствол і збереглися всі тактико-технічні характеристики автоматів-оригіналів.

Іншими словами, ми маємо зброю тої ж довжини, що складений АКС - але з прикладом, і на 200 мм коротшу за АКСУ з прикладом, але із ТТХ від 5,45 АКС або 7,62 АКМ, відповідно.

Перше, що кинулося в очі мені, людині, яка бачила службу прикордонників на фронті (на КПП «Новоазовськ» у серпні 2014 р.) – компактність автомата. Боляче було у серпні 2014-го дивитися як прикордонники з АКС на шиї підходили для догляду машин, і ще – як крутилися з АКС-ами всередині автівок на виїздах. «Малюк/Вулкан» у тих умовах був би незамінний.

І ще – запобіжник. На «Малюку» він кнопочний, і скидається вказівним пальцем, не знімаючи руки з рукояті зброї. З незнятим запобіжником на «Малюку» натиснути на спусковий гачок – неможливо. Хто знає, що таке швидко готувати до бою «Калашников» – оцінить.

Ще один плюс – автомат обладнаний планками Пікатінні, які дозволяють кріпити додаткову передню рукоятку, ліхтар і коліматорний приціл. Коліматорним прицілом, механічним прицілом (також на планку Пікатінні), глушником і триточечним ременем виробник базово комплектує кожен автомат.

Автомат обладнаний планками Пікатінні, які дозволяють кріпити додаткову передню рукоятку, ліхтар і коліматорний приціл.Автомат обладнаний планками Пікатінні, які дозволяють кріпити додаткову передню рукоятку, ліхтар і коліматорний приціл.

Проте – все це «Малюк» мав і раніше. Чим виробники похвалилися нам зараз?

По-перше, на автоматі змінений перемикач вогню. Старий «калашниковський» перемикач уже минуле. На заміну йому прийшов сучасний двосторонній – зручний і правшам, і шульгам.

По-друге, «Малюк» категорично відходить від «Калашникова». Головна причина – «різнобійка», що існує в АКМ і АК-74 які виробляли на різних підприємствах СРСР. Часто-густо виробникам «Малюка» доводиться спершу виправляти хиби виробників «Калашникових», а вже потім переробляти їх у «Малюки».

Виробники наразі перейшли на повне виробництво деталей для автомата, єдина деталь – ствол, замовлена ними за кордоном (НЕ у Росії та її сателітах). Передбачена версія автомата «Малюк» під набій 5,56х45, що використовується арміями країн НАТО.

Кого озброювати «Малюком/Вулканом» у ЗСУ зараз – вирішує генштаб і Міноборони. Щодо їхніх планів виробники зайняли позицію нейтральну, мовляв, скільки нам автоматів замовлять – стільки ми надамо. Проте – автоматами зацікавилися іноземні покупці. Наші зброярі виходять на світовий ринок з українськими виробами.

Тир без перебільшення задимили так, що хоч сокиру вішай.Тир без перебільшення задимили так, що хоч сокиру вішай.

І наостанок. Блогери-зброярі, що приїхали разом зі нами, щодо «Малюка» налаштовані спершу були вельми скептично. Виробники це врахували. Левова частина ознайомлення з автоматом відбувалася в тирі. Тир без перебільшення задимили так, що хоч сокиру вішай.

Постріляли блогери-зброярі справді з усіх можливих положень та у всіх можливих режимах. І всі сказали однаково: «Був налаштований критично, але змінив думку різко на краще». Для українських зброярів це була найкраща похвала.

Автор з «Малюком» Автор з «Малюком»

Автор: Дмитро Калинчук

0,6 1 -1 5
Коментарів (5)

  • 21.06.2019 15:58
    #
    - 1 +

    Цікаво, чи є тир, де "Малюк" цей є і де можна з нього постріляти? Особливо у калібрі 5,45х39!

  • 21.06.2019 16:44
    #
    - 2 +

    Для тих, хто хоче зрозумiти як мусить бути зконструйований новiтнiй Бул-Пап пристрiй, раджу подивитись на KelTec RDB та KelTec RFB.

  • 21.06.2019 16:49
    #
    - 4 +

    По сути статья ни о чепм, одни оправдания, Малюк тоже..как оружие никакое, ктото хорошо поимел деньги

  • 22.06.2019 09:39
    #
    - 6 +

    Комплект для переделки АК в буллпап американского производства можно было купить ещё в 90-х.
    Но буллпап - дело такое, со своими преимуществами обладает рядом врождённых недостатков. На любителя.

    У меня знакомый атошник есть, он переделал на коленке в буллпап ПКМ. Вышло весьма хорошо. Но я б не назвал это "производством" или "разработкой". Это тюнинг, который при наличии прямых рук делается в гараже, и даже в окопе.

  • 22.06.2019 17:02
    #
    - 0 +

    Тендер? Нет не слышали.
    Дорого для такого шлака? Таки да.
    Распил бабла детка ни чего личного.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати