Командування США зняло заборону на участь жінок у бойових діях

| Силові структури, Жінки та зброя | Автор: Web admin
По-русски In English

Жінки в арміїЖінки в армії

За рішенням міністра оборони США Леона Панетти, було скасовано заборону на участь жінок-військовослужбовців у бойових діях.

Про це 24-го січня офіційно оголосив Пентагон.

Відтепер жінки зможуть претендувати на сотні тисяч позицій на передовій та в елітних підрозділах спецназу.

Однак американське командування до 2016 року залишає собі право на обговорення списку спеціальних позицій, які залишаться недоступними для жінок-військовослужбовців.

«Ця зміна кадрової політики започаткує загальний процес в армії, і окремі підрозділи зможуть самостійно планувати порядок його втілення в життя», – сказав представник Пентагону в інтерв’ю «Fox news».

Рішення було прийнято на підставі отриманих рекомендацій від начальників штабів. Відповідальні за особовий склад мають до 15 травня представити міністру оборони плани по реалізації нової кадрової політики. Вже цього року для жінок відкриють декілька бойових позицій. Решту, такі як, наприклад, елітні підрозділи спецназу – у найближчі роки. В цілому скасування цієї заборони відкриє жінкам доступ до 230 000 позицій особового складу, більша частина з яких – у піхоті.

Голова сенатського комітету з питань збройних сил Карл Левін позитивно сприйняв рішення Пентагону. «Я його підтримую. Оскільки воно відображає реалії військових операцій XXI століття», – заявив Левін. Перші кроки в цьому напрямку зробили ще рік тому, коли Пентагон відкрив для жінок-кандидаток 14,5 тисячі прифронтових позицій, що раніше були їм недоступні.

Жінки в арміїЖінки в армії

Приводом для цього став позов проти Пентагону, який в листопаді 2011 року подала група з чотирьох жінок-військовослужбовців. Позивачки наголошували, що заборона жінкам брати участь у бойових діях суперечить конституції США, яка гарантує рівність статей. Одна з жінок, капітан морських піхотинців Зої Беделл, також заявила, що наявні обмеження перешкодили її службовій кар’єрі.

Заборону направляти жінок в підрозділи, які беруть участь у наземних боях, було введено Пентагоном в 1994 році. Не було ніяких конкретних інцидентів, що могли б послужити підставою для прийняття такого рішення. Міністерство оборони вказувало кілька причин, з них: фізіологічні та фізичні особливості жіночого організму.

Під час кампаній в Іраку та Афганістані жінки-військовослужбовці проходили службу як медики, військові поліцейські та агенти розвідки, які приписувались до бойових підрозділів, але формально вони не значилися в їх складі. Дуже часто ця заборона порушувалася, але жінки, що брали участь у боях, не отримували за це відповідної винагороди, оскільки офіційно їх там не було.

Станом на 2012 рік більше ніж 800 з цих жінок отримали поранення і, щонайменше, 130 з них загинули. Загалом жінки становлять приблизно 14% від загальної чисельності особового складу діючої армії США, в якій на цей час активну службу несуть 1,4 мільйонів чоловік.

1,0 1 -1 2
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати