Причини відмов вогнепальної зброї та шляхи їх вирішення

| Навчання, Самооборона | Автор: Web admin

Причини відмов вогнепальної зброїПричини відмов вогнепальної зброї

Під час стрільби з напівавтоматичної гвинтівки, рушниці або пістолета, час від часу стаються відмови – коли після натискання на спусковий гачок не стається пострілу.

Причиною відмов може бути проблема в набої, механізмі зброї або ж сам стрілець. Більшість відмов пістолета вирішується простою вправою під назвою tap-rack-bang, коли потрібно вдарити магазин знизу, щоб переконатись в тому, що він вставлений до кінця, пересмикнути затвор-кожух, щоб видалити з патронника набій та подати новий і натиснути на спусковий гачок.

Відмови, пов’язані з набоями, різні, тому пропонуємо розглянути їх детальніше.

Сквіб

– це коли заряду пороху в набої недостатньо, що виштовхати кулю зі ствола, тому вона застрягає в ньому. При цьому, звук пострілу значно слабший за звичайний.

Небезпека полягає в тому, що якщо не розпізнати сквіб, і зробити повторний постріл, зброя може пошкодитись, або й взагалі розірватись. Вирішується проблема перевіркою затвору та витяганням застряглої кулі зі ствола.

Виштовхати неглибоко застряглу кулю зі стволу можна за допомогою шомполу.Виштовхати неглибоко застряглу кулю зі стволу можна за допомогою шомполу.

Неподача набою

– коли набій не потрапляє до патронника. Ймовірна причина – проблема з магазином, а саме забруднена пружина, несправний подавач, або ж не до кінця вставлений магазин.

Закус гільзи

– коли гільза не вийшла з патронника після пострілу і застрягла вертикально, затиснувшись затвором. А цьому випадку допоможе вправа tap-rack-bang, повернувши при цьому пістолет під кутом 90о вправо, щоб гравітація допомогла гільзі покинути патронник.

Затяжний постріл

– це затримка між наколюванням капсуля та самим пострілом. В даному випадку потрібно направити пістолет у безпечному напрямку та почекати принаймні 30 секунд, а потім пересмикнути затвор-кожух, щоб видалити несправний набій.

Передчасний спуск

– це постріл, який відбувається при подачі набою в патронник через те, що ударник наколює капсуль. Саме через це подавати набій в патронник потрібно лише з відведеним у безпечному напрямку стволом.

Подвійна подача

– це коли в патронник подається одразу два набої. Вирішується видаленням магазину та пересмикуванням затвора-кожуха.

Впевнена робота механізму видалення гільз запобігає виникненню відмов.Впевнена робота механізму видалення гільз запобігає виникненню відмов.

Короткий цикл заряджання

– це коли після пострілу затвор-кожух не відводиться назад до кінця, через що новий патрон не подається. Проблема вирішується вправою tap-rack-bang.

Осічка

- майже завжди означає несправний капсуль або ударник. Якщо після спуску пострілу не відбулося – потрібно зробити вправу tap-rack-bang.

При неправильній подачі потрібно видалити магазин та набій.При неправильній подачі потрібно видалити магазин та набій.

Серед відмов через проблеми стрільця можна виділити дві – слабка робота з затвором-кожухом та слабкий хват. Працювати з затвором-кожухом потрібно впевнено, прикладаючи достатньо сили.

Занадто лагідна робота з ним часто спричиняє неподачу набою. А слабкий хват не дає пістолету до кінця завершити цикл перезаряджання, що викликає більшість вищевказаних відмов.

Вміння швидко ідентифікувати та виправити відмову зброї – критично важливе вміння, яким має володіти кожен озброєний громадянин, тому регулярні тренування з вирішення відмов зброї можуть врятувати життя.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11237,1 Переглядів: 238 - 1 +
1,0 1 -1 1
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати