Як Франція хотіла відновити своє виробництво патронів, але не знайшла гроші

| Амуніція та боєприпаси | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Почнемо із короткої ретроспективи. До 2000 року Франція мала власне виробництво набоїв до стрілецької зброї та пострілів до іншого піхотного озброєння, за яке відповідало компанія Giat Industries (нині входить до складу Nexter), але в цьому ж 2000 році виробництво було не просто закрито, навіть необхідне обладнання було просто демонтоване.

У березні 2017 року Міноборони Франції заявляло попередній намір відновити виробництво набоїв на потужностях вітчизняного ОПК. Передбачалася участь компаній Thales, NobelSport (порохи) і Manurhin (верстати та обладнання).

Попередні підрахунки показали, що орієнтовний обсяг затрат складе 100 мільйонів євро, але при цьому були дві умови – обсяг виробництва мав бути не меншим за 60 мільйонів набоїв на рік, а портфель замовлень мав бути не меншим, аніж на 5 років наперед з тим, щоб підтримувати хоча би беззбитковість роботи.

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Однак влітку того ж 2017 року в результаті парламентських виборів до влади прийшов новий уряд, який вирішив, що відновлення власного виробництва набоїв – "не на часі", і саме по фінансовим мотивам, пише в своїй публікації французький портал Opex360.

На цьому тлі в чомусь навіть парадоксальним виглядає те, що Міноборони Франції вирішило повернутись до цього питання лише в грудні 2023 року, і що на даний момент французьке оборонне відомство навіть не має чітких розрахунків по фінансовим та часовим затратам на поновлення виробництва.

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Є лише лист про наміри, який 21 травня 2024 року уклали оборонні відомства Франції та Бельгії про те, що вони спільно працюватимуть над запуском виробництва набоїв. В рамках цих домовленостей французька армія планує купувати набої і в бельгійської промисловості, і у власного ОПК. Але цікаво, що вперше мова про можливу співпрацю між Францією та Бельгією у сфері виробництва боєприпасів була ще восени 2022 року.

Тобто виходить, що обом сторонам лише для досягнення домовленості знадобилось понад 1,5 роки.

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати