Як працює дозвільна система на прикладі Миколаївської області. Репортаж

| Силові структури, Законодавство | Автор: Web admin

Вилучена зброяВилучена зброя

З початку 2024 року у Миколаївській області видали близько 800 дозволів на володіння зброєю. Поліціянти вилучили понад 140 екземплярів зброї з незаконного обігу. Уся зброя повинна бути внесена до єдиного реєстру.

Про це розповів інспектор відділу контролю за обігом зброї Віталій Соловйов.

"Працівники дозвільної системи, патрульна поліція, офіцери громади систематично відвідують адреси власників зброї та вилучають її за порушення терміну дії дозволу або умов зберігання", — каже інспектор.

Наприклад, якщо зброю зберігають без сейфа або сейф відкритий і до нього мають доступ родичі чи діти, то поліцейські складають адміністративний протокол і зброю вилучають.

Мисливські карабіни, рушниці та пристрої для відстрілу гумових куль — уся ця зброя зареєстрована, каже інспектор.

"Пристрої для відстрілу гумових куль — для цієї короткоствольної зброї потрібні підстави. Підставою може бути, якщо громадянин: військовослужбовець, працівник правоохоронних органів, працівник суду", — зазначив Соловйов.

З його слів, також право на зброю мають журналісти, члени громадських формувань з охорони громадського порядку та близькі родичі співробітників правоохоронних органів.

Відстріляні боєприпасиВідстріляні боєприпаси

Громадяни можуть подати документи до дозвільної системи через особистий кабінет на сайті Міністерства внутрішніх справ. Документи повинні бути проскановані у гарній якості та реальному масштабі. Алгоритм описаний на сайті, зазначає Соловйов.

У процесі отримання дозволу залучені експерти Миколаївського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. Судовий експерт Володимир Коваль розповідає, що технічний огляд відбувається для гладкоствольної або газової зброї.

"А для травматичної і нарізної потрібен відстріл. Особа пише заяву встановленого зразка, надає паспорт, ідентифікаційний код, номер телефону і адресу. Це обов’язкові поля для внесення в реєстр. Ми перевіряємо зброю за номерним знаком і документами, потім забираємо її в балістичну лабораторію", — каже експерт.

Зброю та набої оглядають, щоб вони відповідали Державним стандартам України. При відповідній якості зброю фотографують та вносять до єдиного реєстру до картки власника, додає експерт.

Аби перевірити зброю на наявність правопорушень, вчинених з її використанням, нею стріляють у гідравлічний уловлювач куль. Далі кулі та гільзи сканують та вносять до системи "Balscan".

Сканер системи Сканер системи

Судовий експерт Руслан Смаглій зазначає, що відстріл зброї відбувається з різних причин.

"Громадяни приносять зброю для продовження дозволу або для продажу. Потрібно відстріляти зброю, щоб зняти з себе кримінальну відповідальність. Ми перевіряємо її по базі, щоб не було жодних кримінальних діянь, пов'язаних з цією зброєю", — каже Смаглій.

У Миколаївській області зареєстровано понад 25 тисяч одиниць зброї.

Зброя в Миколаївській області: що відомо про порядок оформлення та вилучення

Олександр Гордієнко, Яна Тітуренко

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ


1,0 1 -1 1
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати