Стандарти Пікатінні і Вівера - у чому різниця?

| Аксесуари , Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Стандарти Пікатінні і Вівера - у чому різниця?Стандарти Пікатінні і Вівера - у чому різниця?

У цій статті спробуємо визначити, що таке планка Пікатінні (Picatinny), і чим вона відрізняється від рейки Вівера (Weaver).

MIL-STD-1913MIL-STD-1913

Планка Пікатінні – цей термін у збройовій індустрії з'явився завдяки військовому стандарту MIL-STD-1913, який було прийнято в 1995 році. Назва цього документа – «Розмірність рейки кріплення аксесуарів для легкої стрілецької зброї», і він містить розміри і допуски для систем кріплення.

Сама назва «Пікатінні» походить від місця «народження» системи, арсеналу Пікатінні в Нью-Джерсі. MIL-STD-1913 встановлює необхідні параметри, включно з довжиною, шириною, висотою, кутом та допусками. Найважливішою є специфікація профілю і пазу відпирання.

MIL-STD-1913MIL-STD-1913

Профіль – перетин рейки. Паз відпирання – це прорізь на рейці, що запобігає переміщенню навіски по поздовжній осі зброї.

У чому ж різниця між конструкціями Пікатінні та Вівера? Їхні профілі майже однакові. Головна відмінність – у положенні пазу і його ширині.

За стандартом MIL-STD-1913 (Пікатінні), ширина пазів - 0,206 дюйма, а відстань від центру до центру – 0,394 дюйма. У системі Вівера ширина пазу 0,180 дюйма і не завжди постійна відстань від центру до центру.

Їхні профілі майже однакові. Головна відмінність – у положенні паза і його ширині.Їхні профілі майже однакові. Головна відмінність – у положенні паза і його ширині.

У переважній більшості застосування планки Вівера дуже специфічне, тому їхня несумісність між собою не є проблемою.

Система ж Пікатінні повинна відповідати вищевказаними параметрами, щоб бути стандартною і забезпечуючи сумісність з багатьма аксесуарами.

Які можна зробити висновки?

Усе сходить на те, що аксесуари з кріпленням Вівера у більшості випадків встануть на планку Пікатінні, але – не навпаки.

1,0 1 -1 12
Коментарів (7)

  • 21.04.2015 19:44
    #
    - 0 +

    Мда, но цена у нас просто запредельна.

  • 28.04.2015 09:50
    #
    - 1 +

    Забули про STANAG 4694 нагадати.

    • 21.05.2015 10:14
      #
      - 0 +

      Так, Ви праві, але там є повна зворотня сумісність із планкою Пікатінні, й розміри практично не відрізняються (хіба що метричні та з іншими допусками).


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати