Складані пістолети-кулемети

| Військова зброя та техніка, Незвичайна та спеціальна зброя | Автор: Web admin
По-русски

Складаний пістолет-кулеметСкладаний пістолет-кулемет

Пістолети-кулемети використовують вже майже сто років.

Міцно посівши нішу між пістолетами і штурмовими гвинтівками, пістолети-кулемети досить широко використовують в поліцейських та воєнних підрозділах, а також як засоби для самооборони.

В цій статті ми розповімо про пістолети-кулемети для прихованого носіння, так званні складані пістолети-кулемети.

ARES — Стелс Френсіса Варіні 

ARESARES

В середині 70-х Френсісу Варіну спало на думку створити «стелс-зброю». Такий складаний вдвоє пістолет-кулемет зміг би перетворити неозброєну на перший погляд людину на озброєну до зубів. Френсіс Варін запатентував цю ідею та запропонував своє дітище компанії ARES.

Батько легендарної гвинтівки М-16, Юджин Стоунер, в той час очолював компанію ARES, через що, його подекуди помилково вважають і розробником складного пістолета-кулемета. Ймовірно, що і сам Френсіс Варін був би не проти того, щоб конструктором вважали Стоунера, оскільки ця зброя так і не увійшла в серію, через занадто складну конструкцію.

Пістолет-кулемет важив 1,8 кг, використовував магазин від німецького MP-28, загальна довжина зброї дорівнювала 523 мм та 269 мм в складаному вигляді. Швидкість стрільби становила 650 пострілів за хвилину, режими стрільби – напівавтоматичний та автоматичний. Загалом було випущено два екземпляри.

UC-9 та M-21 

UC9-M21UC9-M21

В тих самих 70-х, Юта Коннор розробив складаний пістолет-кулемет, який зовні походив на ARES. Зброю було замасковано під радіоприймач (в нього навіть була телескопічна антена). За думкою конструктора, пістолет-кулемет мав би зацікавити співробітників служб безпеки та поліцейських, які в час «спокою» могли б слухати улюблену радіостанцію, а у випадку небезпеки перетворити свій приймач на зброю за 2-3 секунди.

Свій винахід Коннор назвав «Undercover 9» або UC-9. Об’єднавши зусилля з Дейвом Боатманом, Коннор удосконалив конструкцію та виготовив невелику партію пістолетів-кулеметів під назвою «М-21». У цієї зброї був спрощений телескопічний затвор, схожий на затвор Узі, але водночас темп стрільби став більш високим – до 895 пострілів за хвилину, режим стрільби – тільки автоматичний. Магазин від Узі вміщував 32 патрони.

UC9-M21 UC9-M21

Вага зброї дорівнювала 3,4 кг, довжина в розкладеному вигляді – 520 мм, в складаному – 267 мм. Пістолет-кулемет «М-21» виготовляли в різноманітних кольорах. В 1986 році були прийняті законодавчі поправки, за якими заборонявся продаж зброї такого типу, в результаті чого виробництво пістолета-кулемета M-21 було закрито.

UC foldable Submachine Gun

На сьогодні пістолет-кулемет Коннора – жаданий предмет для колекціонерів, вони згодні заплатити за один екземпляр до 10 тисяч доларів. Нещодавно компанія М-6 стала власником партії частково зібраних UC-9, завершила зборку і тепер продає їх за 12 тисяч доларів за екземпляр. Напевно задля того, щоб йти в ногу з часом, ці пістолети-кулемети оснастили USB-портом. Тепер і не знаєш – зброя це, чи флешка.

ПК-90 та Гоблін

ПП-90ПП-90

На початку 90-х років зброярі тульського Конструкторського Бюро Приладобудування (КБП), надихнувшись пістолетами-кулеметами ARES та M-21, розробили власний зразок пістолета-кулемета під назвою ПК-90 під патрон 9х18 мм. Відносно простий пістолет-кулемет мав лише автоматичний режим вогню зі швидкістю до 700 пострілів за хвилину.

Вага ПК-90 дорівнювала 1,8 кг без магазину, та 2,26 кг з 30-ти зарядним магазином. Довжина в складаному вигляді становила 254 мм, а в розкладеному – 508 мм. Ствол мав зовнішню різьбу для установки глушника.

Конструктор з України Ігор Олексієнко творчо переробив конструкцію ПК-90, додав складаний приціл і змінив калібр на 9х19 мм. Оновлений пістолет кулемет отримав назву «Гоблін», але у виробництво так і не увійшов.

Російські конструктори також вирішили випустити версію пістолета-кулемета під патрон 9х19 мм. Нову версію назвали ПК-92.

Magpul FMG-9

Складной пистолет-пулемет Magpul-FMG9 Складной пистолет-пулемет Magpul-FMG9

В 2008 році компанія Magpul Industries, добре відома своїми аксесуарами для гвинтівок AR, заявила, що працює над складаним пістолетом-кулеметом. Новий пістолет-кулемет FMG-9 важив трохи більше за 400 грамів, його довжина становила 254 мм в складаному вигляді та 508 мм – в розкладеному. Автоматика FMG-9 працювала аналогічно до пістолета Glock 17. Використовувалися магазини на 17 та 33 патрона калібру 9 мм.

Magpul презентувала прототип на виставці SHOT Show в 2008 році, але в справжнє виробництво цей зразок так і не потрапив. Хоча слід зазначити, що зброю, яка зовні схожа на FMG-9, можна побачити в руках багатьох страйкболістів.

Висновки

В наш час існують різноманітні компактні пістолети-кулемети, наприклад: H&K MP5K, MAC-10 та Micro-Uzi. Однак не можна впевнено сказати, чи закінчився остаточно час пістолетів-кулеметів, напевно, що ранувато.

1,0 1 -1 5
Коментарів (1)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати