Ісламісти налагодили вербування кримських татар для війни в Сирії, загинув 20-річний хлопець з України

| Силові структури, За кордоном, Тероризм | Автор: Web admin
По-русски

Підготовка сирійських бойовиківПідготовка сирійських бойовиків

У громадянській війні в Сирії беруть участь молоді хлопці з кримських татар. У збройному конфлікті загинув 20-річний Абдулла Джеппаров.

"Ми разом гуляли, розважалися, як звичайна молодь. А потім Абдулла з головою пішов у релігію - близько двох років тому, коли почав спілкуватися з релігійними хлопцями з партії "Хізб ут-Тахрір", - розповів виданню друг загиблого Муртаза.

За його словами, спочатку у них викладалися релігійні науки, а пізніше вони перейшли до фізичної підготовки. "Вони їхали кудись на природу і працювали там таємно. Що вони там робили, не відомо. Наприкінці літа - початку осені минулого року він виїхав з Криму до Туреччини на заробітки. А два тижні тому прийшла його батькам телеграма, що він загинув . У телеграмі вказано - він підірвався на міні в Сирії ", - повідомив співрозмовник. Він також додав, що у Абдулли Джеппарова залишилися мати, батько і брат.

При цьому Муртаза розповів, що в Білогірському районі працювало чотири вербувальники, і разом з Абдуллою з району виїхали шість осіб. Один з активістів "Хізб ут-Тахрір" на умовах анонімності розповів, що його друзі виїжджають за кордон для участі в джихаді як моджахеди проти режиму президента Сирії Башара Асада.

"Через знайомих я знаю про людину, який виїхав до Сирії, навіть чув, що іноді телефонує звідти до Криму, тут у нього залишилася сім'я і діти, яким допомагають наші "брати".

Водійське посвідчення Абдулли ДжеппароваВодійське посвідчення Абдулли Джеппарова

Голова Меджлісу, народний депутат Мустафа Джемілєв підтвердив загибель Абдулли Джеппарова. За його словами, хлопця поховали в Сирії, тому що тіло не змогли перевезти в Крим.

"Тут існує правова сторона, не можна громадянам України брати участь у військових конфліктах за межами України, якщо це не санкціоновано державою. Ми чітко не можемо сказати, що в опозиції ясні цілі і ясні уми, також ми не знаємо, чи є правда на боці державного режиму. Ми засуджуємо подібні дії молодих хлопців. Цю позицію ми озвучуємо і намагаємося донести до молоді".

Заступник муфтія Криму Айдер Ісмаїлов поділив ставлення Меджлісу до громадянської війни в Сирії, і додав, що, швидше за все, в подібних конфліктах беруть участь люди, які сповідують нетрадиційний для Криму толк ісламу.

У СБУ відмовилися коментувати ситуацію з вербувальниками на півострові, а заступник директора української філії Інституту країн СНД Олег Родівілов підкреслив, що кримчани використовують Туреччину як транзитну країну для того, щоб перебратися у Сирію і воювати на боці опозиції.

"Меджліс став опосередкованим учасником, радикалізм це одна з його форм і супутнім Меджлісу сателітам. Ряд радикальних угруповань посилають своїх адептів для отримання бойового досвіду", - додав він. Крім того, юрист Асан Сейт'ягяєв заявив, що закон забороняє громадянам України брати участь у зарубіжних конфліктах.

За його словами, людину можуть позбавити волі від 3 до 8 років, якщо вона буде займатися підготовкою і вербуванням людей для війни в інших державах.

Як повідомляли ЗМІ, конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року. За даними ООН, жертвами зіткнень стали близько 70 тисяч чоловік, число біженців зросло до мільйона.

1,0 1 -1 2
Коментарів (11)

  • 18.04.2013 13:51
    #
    - 0 +

    Похоже что парня просто проштамповали
    Украинцы обычно этим занимаються за хорошие деньги, но видимо в некотроых случаях ситуация еще хуже - безысходность

  • 18.04.2013 14:02
    #
    - 2 +

    А что плохого, что парень уехал воевать в чужую страну? У нас это не первый прецедент, но до этого такие люди считались героями.
    Двойные какие-то стандарты, право.

    • 20.04.2013 08:37
      #
      - 0 +

      Ну если бы против москалей...

      Хотя он против Асада воевал ? Так Асад друг москалей, отож Героям Слава !

  • 18.04.2013 16:07
    #
    - 1 +

    У кожного свій вибір - де і за кого воювати. До найманства ставлюся нейтрально. Воно існувало завжди. В даному випадку своє слово має сказати Закон.
    P. S. Не наша там війна.

    • 19.04.2013 01:32
      #
      - 0 +

      Наша хата с краю, значит.
      Не по-имперски, товарищ Деркач, рассуждаете!

      • 19.04.2013 03:43
        #
        - 1 +

        Только вооруженный нейтралитет, только хардкор)

  • 18.04.2013 16:47
    #
    - 4 +

    От пан Микуліч в Цахалі служив, ще й пишається цим. А татарам у ВСА - не можна? Чому?

  • 19.04.2013 10:54
    #
    - 0 +

    Закон забороняє громадянам України брати участь у зарубіжних конфліктах від імені держави, як приватна особа будь ласка.

  • 19.04.2013 14:54
    #
    - 0 +

    Хммм... а не створити взагалі державну компанію з найму?:)))))
    Або взагалі "миротворці дивізії" з оплатою "помісійно" ?:))

  • 19.04.2013 16:21
    #
    - 2 +

    Хлопці, читайте КК. Стаття 447.
    Задурно воювати можна, за винагороду - зась.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати