Списана зброя Росії через "чорний" ринок опиняється в руках терористів у Європі

| Нелегальна зброя, За кордоном, Тероризм | Автор: Web admin
По-русски

Списана зброя Росії через Списана зброя Росії через

Європа розглядає себе як пост-конфліктний континент, мешканці якого рідко контактують зі пістолетами чи іншою зброєю. Але той факт, що автомати Калашникова були застосовані під час терактів у Парижі, ставить питання, як така зброя потрапляє в країні з суворими законами.

І зазвичай відповідь на це питання просте: через підпілля кримінального світу чи "чорний" ринок.

"В Брюсселі досить легко купити автомат Калашникова. Якщо у вас є кримінальні зв'язки, за нього доведеться заплатити всього тисячу євро", – сказав експерт з питань зброї з the Flemish Peace Institute Нільс Дуке.

Комуна Моленбік в Брюсселі, яка стала притулком для багатьох організаторів терактів у Парижі, горезвісна тим, що тут продають все: від наркотиків до зброї. Також залізнична станція "Південний Брюссель" має недобру славу через підпільну торгівлю.

"Можна купити зброю просто на розі вулиці. Головне здобути довіру. І паризькі терористи, швидше за все, здобули її у в'язниці", – додав Дуке.

Зброя на такі "чорні" ринки потрапляють з багатьох місць. Частину крадуть у крамницях, у власників зброї, на складах поліції чи навіть армії. Деяка зброя саморобна. Тому експерти побоюються, що розвиток 3D-принтерів може пожвавити незаконну торгівлю зброєю. Також "поповнення" надходить з Росії. Списані автомати миттю опиняються на чорному ринку.

"Коли Росія оновлює арсенал автоматів Калашникова, старі зразки опиняються на чорному ринку. Історія продажу російських і інших східноєвропейських запасів зброї дуже давня", – каже експерт Conflict Awareness Project Кеті Лінн Остін.

Але найчастіше автомати і пістолети привозять з балканських країн, які в 90-х роках пережили низку воєн. Там велика кількість зброї лишилася на руках цивільних і колишніх військових. Аналітики женевської компанії Small Arms Survey кажуть, що в балканському регіоні живе 25 мільйонів людей, в руках яких досі близько 6,2 мільйонів зразків зброї.

В "Європолі" застерігають, що війна в Україні і Лівії теж може спричинити наплив нової зброї на "чорний ринок" Європи.

1,0 1 -1 3
Коментарів (1)

  • 25.11.2015 19:02
    #
    - 1 +

    Очевидно имелось в виду 6,2 млн. единиц оружия , а не образцов .Оружие воруют из магазинов и складов армии и полиции , поэтому эксперты опасаются , что развитие 3d принтеров может оживить незаконную торговлю оружием , очевидная взаимосвязь . Ипполит Матвеевич , почему у Вас усы зеленые , потому , что мне некогда , примерно так , или в огороде бузина , а в Киеве дядька .


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати