Ефект рикошету

| Рушниці, Полювання, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Ефект рикошетуЕфект рикошету

На полюванні ефект рикошету може стати непередбачуваним та небезпечним явищем. Так шротинка, вилетівши зі ствола рушниці і влучивши у якусь перешкоду, може повестися по-різному – відскочити від неї, проникнути або розплющитися.

Однак рикошет, як будь-яке матеріальне явище, підкоряється законам фізики.

Спробуємо їх перерахувати:

  • Якщо кут між траєкторією польоту кулі і поверхнею перешкоди менший за певне значення, то заряд шроту відскочить.
  • Якщо кут більший за це значення, а твердість шротинки перевищує твердість перешкоди, то вона проникає у неї.
  • Якщо перешкода твердіша за шротину, а кут досить великий, то свинцеву кульку розплющить.

Як випливає з прикладів, ефекти рикошету здебільшого залежать від типу перешкоди. Якщо це земля чи вода, то при куті більшому за 13° рикошет не відбудеться.

Цікавими є і кути рикошету. Вони можуть бути найрізноманітнішими, але діє така закономірність: кут рикошету приблизно вдвічі більший за кут влучання шроту. А при ударі в дерево, чим менша швидкість кульки, тим більший кут рикошету. Крупний шріт робить менш різкі відскоки, ніж дрібна.

Заряд шроту може дати сильний рикошет від поверхні води або землі. Якщо кут влучання досить гострий, то відскакуючи від цих поверхонь, шріт майже не втрачає швидкості і зберігає свою пробивну силу.

Так з рушниці 12-го калібру була виконана серія пострілів шротом №7 по землі з відстані 15 метрів. У мішень, розташовану за 30 м від лінії вогню стрільця влучило (залежно від характеру ґрунту) від 25 до 60 шротин. З них 5-7 кульок пробили сантиметрову дошку навиліт, а решта увійшли на глибину 2-4 мм.

Поверхня води ще більше ніж земля сприяє рикошету. Шріт №3 при пострілі з коліна по воді майже повністю відскочила в мішень.

Результати досліджень вказують, що рикошет шроту від землі і, особливо, води, може бути небезпечним для людини на відстані 100-150 метрів.

Те саме виходить і на полюванні в лісі. Шріт у результаті рикошету відбивається від гілля і стовбурів дерев значно сильніше, ніж від води або землі. Якщо вистрілити в стовбур середнього дерева, то бічні свинцеві кульки, що влучили в нього, відлітають убік, залишивши на корі неглибокі сліди. Такий рикошет дуже небезпечний навіть на значній відстані.

При полюванні на водоплавну дичину інколи доводиться прямо з човна стріляти по качці, що сидить на поверхні води. При такому пострілі ствол рушниці утворює з поверхнею води гострі кути, за яких рикошет буває найсильнішим. При ударі по воді, шріт вже не летить купчастим зарядом, його площа ураження значно збільшується.

Кожен мисливець має усвідомлювати, чим може бути небезпечний на полюванні рикошет саме шроту, а не кулі, і уникати небезпечних для інших пострілів.

1,0 1 -1 6
Коментарів (6)

  • 07.12.2015 17:45
    #
    - 2 +

    Помню один известный пример рикошета на охоте в лесу , стреляли якобы из СКСа , жертвой оказался государственный чиновник ( Кушнарев ) упокой Господи его душу и такие вот рикошеты бывают .

  • 08.12.2015 13:55
    #
    - 3 +

    В 10 класе стреляли из воздушки.
    Расстояние около 10ти метров.
    Так мне в левый глаз прилетел рикошет сплющенной пули.
    Ибо за мишенью была ДСП.
    И хорошо, что прилетел плоскостью.
    Месяца полтора ходил с красным глазным яблоком - на котором красовался 4-х мм светлый кружок.
    Так что для меня ТБ рулит с 15 лет...

    • 08.12.2015 17:21
      #
      - 0 +

      в школьном тире у меня аналогичный случай был, только мне повезло пуля прилетела в лоб...

      • 08.12.2015 22:25
        #
        - 1 +

        Да я только через два года - в универе, на паре по ТБ, осознал, как мне повезло.

    • 10.12.2015 19:24
      #
      - 1 +

      Во, такая же фигня - стрелял с Флобера в доску ДСП метров с пяти. Угол - 90 градусов. ДСП - мягче свинца. Пуля отрикошетила мне в губу, т.е. вернулась практически по линии прицеливания.
      Чёт ваша физика статейная не работает нифига)

      • 11.12.2015 09:54
        #
        - 0 +

        При прямых углах, при выстреле в упругую преграду, и при энергиях - которые не могут разрушить преграду - все как раз по законам физики и отработало...
        Крепление для мишени - нужно делать из мягкого дерева - сосна, например.
        А для воздушки и флобера, если уж делать стационарный улавливатель - перед задней стенкой - неплохо было-бы подвесть плотной резины от крупных автокамер. И прикрепить резину только свершу.
        Тогда рикошетов обратоно к стрелку - не добьешся - как ни старайся...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати