Уроки війни. З досвіду американського військового контрактора

| Силові структури | Автор: Олексій Семенович
По-русски

Бен Томас і ХамерБен Томас і Хамер

"Це уроки, які я вивчив за рік, проведений в Іраці в якості контрактора. Я припускаю, що поїздив Іраком так само багато, як і ті, кого я зустрічав. Я був майже скрізь між Кувейтом та Іраном. І я подорожував усіма можливими способами.

Я ходив у військовому конвої на броньованому Хамері 40 миль на годину. Я гнав трасою Фалуджа - Багдад з колоною з 15 вантажівок на білому Форді F350 без броні. Я катався на затемненому Mitsubishi Pajero в місцевому одязі. Їздив і у дипломатичних конвоях на броньованих Suburban з прикриттям гвинтокрилами.

Супровід дипломатаСупровід дипломата

Я гнав 140 кілометрів на годину магистраллю MSR Tampa і пересувався через Садр-Сіті зі швидкістю пішохода. Я помилявся, як і майже всі, і мені пощастило, що пишу це. Ось деякі з моїх думок." Бен Томас - колишній контрактор.

Біля гвинтокрилаБіля гвинтокрила

Спорядження

Карабін, дванадцять магазинів, пістолет, три магазина, аптечка, GPS, карта і компас, рація, запасний акумулятор, 500 доларів, сухий пайок, пляшка води, окуляри нічного бачення, бронежилет. Це багато. Це спекотно.

Якщо це занадто тяжко для вас, придбайте абонемент в спортзал - ця робота не для всіх. Я завжди вдягатиму шолом. Якщо є кевларовий шолом, він буде на моїй голові. Хлопець, який стояв поруч з усіма нами на даху, загинув від пострілу в голову. Чим шолом більш комфортний і низькопрофільний, тим більша вірогідність того, що ви вдягатимете його. ВДЯГАЙТЕ ШОЛОМ.

Aimpoint - чудовий приціл, але прицільна марка 3 кутових хвилини в кращому випадку. Ми постійно стріляємо далеко за 300 метрів. В останню ніч в Іраці я стріляв у мінометників на відстані близько 700. На щастя, для цього в мене був ПКМ.

На мій погляд, найкращий вибір -  ACOG TA31F (ACOG, Advanced Combat Optical Gunsight фірми Trijicon.) Я купив карабін M4 і привіз його з собою. Я б не повернувся, якби не мав короткого карабіна. В мене також є MK12 (спеціальна гвинтівка на базі М4) з Leupold (приціл). Я використовую її для дальніх пострілів. Але щонайменше придбайте ACOG.

ПОСТАЧАННЯ.... воно не прийде. Я б розбагатів, якби отримував п'ятицентовик щораз, коли мені сказали, "О, так, хлопче, ми замовили Десять контейнерів, і вони повинні бути тут протягом трьох днів" або моє улюблене "Не хвилюйтеся, воно зустріне вас в країні".

Якщо у вас немає хорошої зброї, патронів, бронежилета, або зв'язку, просто скажіть "Ні". Деякі компанії нічого не варті і залишать вас в Іраку із занедбаним, вкраденим АК і двома магазинами. Деякі оснастять вас краще, ніж бійця спецпідрозділу. Особисто я просто хочу вищезазначені пункти, а решта - на мій банківський рахунок. Якщо я хочу наплічник за триста доларів, я куплю його. Пам'ятайте, що спорядження має вирішальне значення. Вимагайте, щоб воно бути найкращим і належним чином подбайте про нього.

Зброя

Беріть найбільшу гвинтівку, яку зможете. Тримайте її в чистоті. Тримайте її напоготові. Беріть багато патронів. 4-го квітня я вистріляв 14 магазинів, хоча до того ніколи б не подумав, що таке можливе. Беріть більше боєприпасів, Пхайте запасні магазини всюди, де можете. Якщо ви патрулюєте "Зелену зону", одного чи двох магазинів вам вистачить, але якщо планується операція за її межами, необхідно принаймні 12. Придбайте M4. Він врятує вам життя.

Я вожу також верх з 18" дулом і прицілом тому, що коли є потреба, я ставлю його на нижній приймач і маю пристойну довгу гвинтівку. Це як мати дві гвинтівки на вибір. Оптику, верхи і все решта.

Приціл Aim-point чудовий. EOTECH теж нормальний. ACOG TA31 є кращим на сьогодні. Батареї Aimpoint вистачає на шість місяців. EOTECH трохи занадто яскравий, на мій смак. Пам'ятайте, що прицільна точка має розмір близько 3 КХ, тому вони обидва не дуже добрі для відстані за 300 або 400 метрів. ACOG кращий.

Стріляйте багато. Продовжуйте тренуватися. Якщо ваша компанія не може отримати більше боєприпасів, зробіть їх. Стріляйте всуху. Відпрацьовуйте заміну магазина. Зосередьтесь на положенні щоки і мушці. Базові принципи виграють завжди. Тренуйтеся у стрільбі до 800 м. Я знаю, майже кожен бій до 150 м, але ми намагалися поцілити мінометний розрахунок, що стріляв по нас з 800 м - і це траплялося не раз. Що стосується стрільби, тренуйтеся, як ви робили на військовій службі, і завжди випрошуйте боєприпаси.

Група контракторівГрупа контракторів

Тренування

Я думаю, що найважливіший і зазвичай ігнорований аспект виживання на війні - це навчання. Кожен день ваша команда повинна відпрацьовувати «Дії з" (дії у надзвичайних ситуаціях). Принаймні, відпрацьовувати схеми дій на дошці з крейдою.

Дії за різноманітних обставин. Зазвичай трапляється, що ми починаємо обговорювати «що раптом» і кожен хлопець в команді має різні ідеї щодо того, що має статися. Зрештою ми прийшли з самих різних верств. Домовтесь що деяких фундаментальних понять - і дотримуйтесь їх.

Наприклад, якщо автомобіль застряг в засідці, водій ставить його на нейтралку, щоб задній автомобіль міг нас виштовхати, і ми могли ремонтуватися поза зоною ураження.

У кіно "Ми були солдатами" старший сержант Василь Пламлі сказав: "Якщо мені буде потрібно, її буде багато навколо", маючи на увазі зброю. Він був правий. Спочатку приятель мав SAW, в мене був M203. Зброї, кинутої пораненими і дезертирами, було до біса. До кінця другого тижня в Іраку у всіх нас був вибір зброї. Ми стріляли з РПК​​, АК-47, ПКМ, MK19, M249, M203, M4, Драгунова і M60. Це було нереально... Я зробив висновок - стріляйте з усіх видів зброї.

Якщо у вас немає доступу до неї, принаймні читайте настанови. Ви ніколи не знаєте, коли скінчаться 5,56 і хтось дасть вам ПКМ. Ознайомтесь з нею.

Під час підготовки до мого останнього завдання ми відпрацьовували рух від транспортних засобів зі стрільбою. Це було краще навчання, в якому я брав участь, і найкорисніше. Ми витратили багато учбових боєприпасів, відпрацьовуючи сценарій потрапляння автомобіля в засідку. Ми виявили, що, без сумніву, ЄДИНИМ НАЙВАЖЛИВІШИМ ФАКТОРОМ ВИЖИВАННЯ Є ВИХІД З АВТОМОБІЛЯ І ВІДХІД ВІД НЬОГО. Ховатиметесь за ним, ніби це бетонний бар'єр - і постріл з РПГ вб'є вас.

За роботою     За роботою

Транспортні засоби

Поламатися в Іраку - це як сцена з поганого кіно. Я це проходив. Перевірте шини, оливу, рідини тощо... І не витискайте з вашого автомобіля все. Кожен IC (незалежний контрактник) якого ви зустрінете там, скаже вам, що він відмінний гонщик. Те, що ви їздите швидко і нічого не чіпляєте, ще не означає, що ви добрий тактичний водій.

Якщо ви не відвідували курси екстремального водіння, відвідайте. Дайте вести хлопцю, який пройшов курси. Проведіть навчання водіїв. Нехай кращий хлопець навчить інших.

Практикуйте заміну шин. Розуміння, ви поклали 140 кіло спорядження поверх запаски, на узбіччі дороги в Рамаді викликає таку ненависть до себе, яку я б не хотів більше відчути. Переконайтесь, що у вас є буксирувальний трос в кожному транспортному засобі. Зачепіть його за задній бампер, щоб він вже був напоготові. Коли ви попереду пошкодженого автомобіля, і вони почепилися, ви можете забратися за 60 секунд, або навпаки.

Придбайте добрий домкрат, він вартий грошей. Переконайтеся, що всі знають, де трос, запаска, інструменти в кожному транспортному засобі. Практикуйте це.

Завжди робіть належний план маршруту (маршрутну карту). Ми завжди намагаємося бути обережнішими і розумнішими, ніж всі інші. Уникати основних магістралей і доріг, часто відвідуваних конвоями, оскільки вони часто стають об'єктами нападів.

Перш ніж обрати дорогу, яку ви бачите на карті і яка не використовується армією, знайдіть розвідників, запитайте їх, чому. Це може бути не дарма.

У скриньці для рукавичок майте гранати. Уламкову, димову і газову. Є правило: НІКОЛИ НЕ ТОРКАЙТЕСЯ ЧЕКИ ЯКЩО ГРАНАТА НЕ ЗА ВІКНОМ. Трапляється щось несподіване і вона падає на узбіччя. Мінімальна проблема. Усередині автомобіля? Дак отож.

Використання газової і димової гранат. Якщо ви потрапили в щільний потік і у вас погане передчуття щодо автомобіля позаду вас, киньте димову. Більшість водіїв зупиниться або хоча б дасть вам багато місця. Це працює, і це нешкідливо.

Будьте обережним при використанні газу і ніколи не робіть цього в щільному потоці. Дивитись, як хмара наздоганяє ваш автомобіль швидше, ніж ви можете їхати, невесело. Газ - сильний засіб, і я хотів би використовувати його в тих рідкісних ситуаціях, коли без нього не обійтись. Уламкова? Ну, ми всі знаємо, коли її треба застосовувати.

Я завжди віддам перевагу броньованому авто перед неброньованим. Це просто здоровий глузд. Якщо у мене неброньоване авто, я покладу мішки з піском на підлогу і притулю сталь і запасні пластини скрізь, де можу. Прикручувати броню це відстій, але краще, ніж нічого. Зніміть вікна з бійницями з військових авто. Як в старі часи, ніщо так не сприяє розірванню контакту, як сильний, точний вогонь у відповідь.

Подумайте про витрату палива. Плануйте зупинки для заправки і їжі. Завжди майте при собі каністру з бензином, про всяк випадок. Відстежуйте витрати палива і робіть розрахунки. Беріть достатньо палива.

Покладіть прапор США на козирку, так щоб ніхто не міг бачити його, поки не під'їдете до контрольно-пропускного пункту, а тоді поверніть козирьок вниз. На пасажирському боці зробіть те ж саме. Американський солдат може підстрелити вас так само, як і партизани.

Возіть сухий пайок та воду у вашому автомобілі. Ніколи не кидайте їжу або солодощі дітям. Є багато причин, чому, але принаймні це заохочує дітей стрибати перед автомобілями. Якщо ви задавите дитину, це зруйнує вашу поїздку.

Задній автомобіль буде атакований з більшою імовірністю. Посадіть у нього кращих стрільців з більшими гвинтівками. Двері машини - не укриття. Фактично, автомобіль - не укриття. Укриття - бетон. (Коментар: HUMVEE - це автомобіль).

Медицина

Медичне обладнання. Це дорого. Це врятувало життя. Компанія, де я в даний час працюю, витратила багато грошей на оснащення кожної команди відповідним медичним обладнанням. Це врятувало три життя. Кожен поранений мав небезпечні для життя травми. Аптечки і наші 18D(Медичні Набори Сил Спеціальних Операцій) врятували їх. Армія має кілька жгутів, крапельниці, і все.

Відпрацьовуйте надання медичної підготовки. Не можу сказати більше з цього питання. Зробіть це.

Куди б ви не їхали, беріть багато випивки. Це найцінніший предмет, який ви можете мати. Якби я написав список речей, які мені вдалося видурити за пляшку Джека в руках майстер-сержанта, ви б вмерли з заздрощів.

Одяг і взуття

Їдете в червні? Я б узяв принаймні чотири пари легких черевиків, щоб мати змогу міняти їх часто. Це приблизно в мільйон разів гірше, ніж у серпні в Ніланді(Каліфорнія). П'ятнадцять пар шкарпеток. Принаймні, десять, НЕ БАВОВНЯНИХ футболок. Дві пари сонцезахисних окулярів. Не бавовняна чоловіча нижня білизна, якщо ви носите її. (Коментар: бавовна не горить, обвуглюється. Авіатори і члени екіпажів броньованих транспортних засобів зобов'язані носити спідню білизну з бавовни. "Пітний" одяг з поліестеру і нейлону плавиться при високих температурах, що значно ускладнює лікування опіків.)

Багато порошку для ніг , DVD, і сонцезахисного крему.

Бувають і жінки-контракториБувають і жінки-контрактори

Укриття

Якщо ви спите в причепі або будиночку, з'ясуйте, де найближчий бункер. Намагатись знайти його о 4 ранку з переляку - погана ідея. Так, дійсно, усі тікають до бункера. Хлоп з Дельти, який завжди дивиться на всіх з підозрою, імовірно, буде першим, за ним - хлопець з SEAL в сандалях. 120-мм міномети змушують нас усіх бути скромними.

Їжа, як на мене, жахлива. Я іноді їм сухпай просто для різноманітності. Якщо ви п'єте каву, привозьте свою. Мішок кави Starbucks цінується на вагу золота.

Я ношу шкарпетки для туристів, які всотують піт. Комахи або є, або відсутні. Тиждень вони можуть бути жахливі, на наступному можуть зникнути. Зараз вони помірні. Мух, однак, не бракує.

Що потрібно пам'ятати

Завжди пам'ятайте, що ви колись були молодим німим цуценям. Ви отримували $450 на місяць і не мали змоги навіть пукнути без дозволу згори. Майте це на увазі, коли ви скиглитиме через те, що отримуєте лише $17000 місяць, коли хлопці в іншій компанії отримують $17 500. Коли боси в Штатах пишуть електронною поштою, щоб ви поголилися - зробіть це. Ви ніколи не знаєте, коли з'явитеся на шпальтах якоїсь дурної газети.

Пам'ятайте, скільки Ви заробляєте. Солдати навколо вас приїхали на рік, іноді і більше. Вони отримують набагато менше, і їм наказують робити дурні, небезпечні речі щодня. Ставтесь до них добре, більше ніхто так не робить.

Так, ми всі працюємо для себе врешті-решт. Але намагайтесь не створювати проблем вашій компанії чи товаришам по команді, яким доведеться залишитися і прибрати ваш безлад.

Безпека бізнесу - це одне, але завжди діліться розвідувальною інформацією і тактичним досвідом. Ми всі американці і більшість з нас працюватимуть разом, той чи інший час. Деякі "бізнесові секрети" зайві. Якщо ви наразилися на вибуховий пристрій на магістралі Джексона вчора, електронною поштою повідомте вашим колегам, щоб трималися подалі.

Просто того, що хтось хороший хлопець, не досить. Якщо він не може стріляти, думати і рухатися, залиште його вдома.

Прислухайтеся до своєї інтуїції. Вона врятувала хлопця, який це пише, а його друг загинув через місяць, бо її не слухав.

Майте товсту шкіру. Сприймайте критику. Якщо ви чогось не вмієте, просіть навчити.

Привезіть свою броню, у тому числі кевларовий шолом. Їх важко знайти.

Завжди майте запасні батареї для GPS, майте карту і компас так само, як коли ми були рядовими. Вивчіть карту і переконайтеся, що всі в команді знають плану маршруту.

Одягніть гумове кільце на ремінь зброї, щоб не зачепитися при виході з машини.

Майте протимоскітну сітку і підстилку для міської прихованої позиції. Ви колись схочете, щоб снайпер прикривав ваш рух по великому колу.

Якщо ви виявили, що довіряєте місцевим мешканцям, прийшов час взяти відпустку.

Як тільки ви встановите вогневий контакт... Розірвіть його. Якщо ви поцілили хлопця, і він кульгає до укриття, звідти він ще може стріляти у відповідь. Просто закінчуйте все, що починаєте.

Речі, які я радий, що узяв: ACOG, короткий M4, своя кобура, своє польове спорядження, підстилка, керімат, компас, книги.

Речі, які я хотів би узяти: більше шкарпеток, більше магазинів до гвинтівки, більше футболок, більше черевиків, комплект запасних частин для M4, набір для міської засідки, більше DVD.

Зберігайте почуття гумору. Тримайтесь веселих людей, вони роблять паршиві ситуації терпимими.

Від перекладача:

Певен, обов'язково хтось почне мене вчити, що замість "контрактор" треба було писати "контрактник". Нічого подібного. Викладаю для порівняння два фото російських контрактників. Відчуйте різницю.

Контрактники за роботоюКонтрактники за роботою

Ми смєла в бой пайдьомМи смєла в бой пайдьом

1,0 1 -1 13
Коментарів (11)

  • 10.05.2013 22:05
    #
    - 4 +

    Стаття доволі цікава, мені сподобалося. Дякую

  • 10.05.2013 23:25
    #
    - 3 +

    Интересно было взглянуть на вещи с такой стороны. Понравилась фраза: "Держитесь весёлых людей, с ними даже в хреновой ситуации легче". Это - в точку!

  • 11.05.2013 22:15
    #
    - 4 +

    Дещо з ціеї статті може стати в нагоді у мирному житті,

  • 21.06.2013 13:53
    #
    - -3 +

    Уважаемый Алексей, даброго вам времени суток. согласен с первым постом, статья действительно очень интресная. Но вот самое последнее предложение както меня покоребило. Может во мне говорит то, что я сам Русский и живу в России, но думается дело не только в этом. И я вдруг понял что именно меня в вашем последнем предложении напрягло: "Выкладываю для сравнения два фото российских контрактников. Почувствуйте разницу". Это методология сравнения. Вы знаете, покопавшись на просторах интернета, можно найти множество всякой всячины. там сто процентов можно отыскать весьма нелицеприятные фото "контракторов" в разных частях света, как и вполне себе благопристойные фото российских солдат (контрактников и не только). Будет все, и ни кто не идеален. Но вот тот способ который выбрали вы отдает слегка геббельсовщиной. Причем весьма сильно и неприкрыто. Этот гражданин в свое время публикуя в газетах точно таким же образом фотографии бравых солдат вермахта и фото пленных (разумеется грамотно подобраные фотографии) советских солдат, задавался вопросом "Можно ли считать этих недочеловеков полноценными людьми" и "способны ли они противостоять несокрушимой мощи Германии". Это конечно же не цитаты, а так передача смысла, так что очень прошу не придираться. Так вот, предлагаю бесплатный дружеский совет - не стоит столь однобоко оценивать ситуации и делать сравнения. Человек который пытался что то доказать таким образом в итоге очень сильно ошибся, и за свои ошибки потом расплатился с полна. Не повторяйте его ошибок. С уважением, Александр.
    P.S. Кстати слово contractor все же переводится как контрактник или наемник - это как кому больше нравится. У нас же всегда, если "наш", то разведчик, а если "их", то шпион. А то что вы перевели как контрактор - это просто фонетическая калька с английского слова.

    • 30.04.2014 16:58
      #
      - 1 +

      Як на мене це хороша ідея розрізняти два схожих поняття: "контрактник" - військовослужбовець за контрактом, і "контрактор" - найманий працівник військової-охоронної фірми. Слова схожі але суть дуже різна.

    • 23.04.2015 10:39
      #
      - 0 +

      Кто бы говорил

      • 23.04.2015 10:40
        #
        - 0 +

        Кто бы говорил насчет "Геббельсовщины"

  • 15.10.2013 15:16
    #
    - 1 +

    Як мені сподобалося! Добрий гумор та лаконічні поради! Порада про шолом 100% розумна.... ;)

  • 30.04.2014 19:21
    #
    - 1 +

    Я з футболками не зрозумів - то з якого матеріалу варто носити?

    • 23.04.2015 10:42
      #
      - 0 +

      Я тоже. Логика и опыт подсказывает, что хлопок, ну или хлопок с небольшим процентом синтетики. Автор пишет большими - НЕ ХЛОПОК, и тут же говорит, что потливое белье, причиняет тяжкие ожоги и т.д.

  • 07.12.2014 13:52
    #
    - 0 +

    Цікава статейка!Хороща порада - постійно тренуватися, багато стріляти, такби мовити "триматися у тонусі".Що до матеріалу одягу також хотів би отримати більше інформації- вважаю корисною (хоч багато хто просто ігнорує).


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати