Яка зброя буде дозволена. Законопроект "Про цивільну зброю і боєприпаси" №1135-1

| Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin
In English

Яка зброя буде дозволена. Законопроект Яка зброя буде дозволена. Законопроект

Стаття 4. Категорії цивільної зброї та боєприпасів.

В Україні дозволені для цивільного обігу і володіння фізичними особами, суб’єктами господарювання та стрілецькими спортивними організаціями такі категорії цивільної зброї та боєприпасів:

1) перша категорія – пневматична зброя калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу до 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї;

2) друга категорія – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; газова зброя; пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру понад 4,5 мм та боєприпаси до неї;

3) третя категорія – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя та боєприпаси до неї;

4) четверта категорія – короткоствольна нарізна вогнепальна зброя та боєприпаси до неї; короткоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя, призначена для стрільби боєприпасами, спорядженими еластичними метальними елементами менш смертельної дії та боєприпаси до неї.

Зброя першої категорії, а також охолощена та деактивована зброя перебуває у вільному цивільному обороті.

Зброя другої, третьої і четвертої категорії та боєприпаси до неї перебувають в обмеженому цивільному обороті, встановленому цим Законом. Громадяни України набувають право власності на цивільну зброю другої, третьої та четвертої категорій, її основні частини та боєприпаси, а також компоненти боєприпасів до неї за наявності дозволу на зброю, який видається окремо на кожну категорію цивільної зброї, за винятком першої категорії. 

Неосновні частини цивільної зброї та додаткове обладнання до неї перебувають у вільному обігу.

Кількість зброї певної категорії, яку має право придбати особа, що має дозвіл на зброю цієї категорії, та боєприпасів до неї не обмежується. 

Обмеження місткості від'ємних та невід'ємних магазинів цивільної зброї та використання додаткового обладнання може бути встановлено виключно законами, які регламентують окремі види діяльності з цивільною зброєю, або регламентами (правилами) спортивних змагань.

Дивиться також: Процедура отримання дозволу на зброю.

Зони, вільні від зброї.

ТЕКСТ ЗАКОНОПРОЕКТУ  

Web admin Автор: Web admin11211,1 Переглядів: 50877 , Коментарів: 105 - 12 +
1,0 1 -1 12
Коментарів (105)

  • 17.12.2014 00:26
    #
    - 0 +

    А ні шоб прийшов до магазина - Хачу, оформив заявку, прийшов через, хай буде, місяць і якщо ОК то отримав замовлення?
    Начебто закон не на рік пишеться.
    Введеться страхова медицина (нікуди не дінемося), перевірку башки раз на рік обов'язково всі проходитимуть.
    Буде єдиний реестр (без цього нікуди)..
    Робити щоб переробляти недобре, хоча починати з чогось
    треба..

    • 17.12.2014 12:02
      #
      - 4 +

      Виталий, а Вы действительно проверяетесь так часто? Раз в год у Вас возникают сомнения в собственной адекватности? Мне просто интересно.

      • 17.12.2014 16:55
        #
        - 1 +

        Більшість пацюючих людей раз на рік проходять мед.огляд. Якщо буде медичне страхування, ця процедура буде обов'язковою для всіх застрахованих.

      • 17.12.2014 17:36
        #
        - 0 +

        Маю знайомого психіатра якого попросив що якщо в моїй поведінці будуть тенденції до з'їзду криші щоб сказав мені.. піду до дохтора на прийом, бо навіщо мені зброя при хворій голові?
        Щодо обстеження: жодна нормальна страхова не випише страховки необстеженій людині, тому що це гроші і вартість страховки.
        + контроль за станом здоров'я
        + завчасне виявлення та лікування
        + не треба постійно тримати сумму на якшо-шо..
        + жадібний страховий експерт жадібної страхової компанії контролює жадібного айболіта, щоб зайвого не виписував, в противазі ризикує відповідальністю за шкоду через черезмірну жадібність.
        + страхова веде повну історію здоров'я
        - коштує грошей
        - залишається шанс бути ошуканим бо при "впав-відключився-майже помер" не подзвонив в страхову та не отримав дозвіл на лікування. Але на ций випадок має бути державна гарантія та контроль над жадібними.
        5/7+

        • 17.12.2014 17:55
          #
          - 2 +

          Виталий, только что специально переспросил своего друга, который работал в Германии, сейчас работает в Люксембурге. Имеет гражданство Германии. Ездит на работу в Люксембург. Проверялось здоровье лишь раз - при приеме на работу. И это не имело какого-либо отношения к медицинскому страхованию. Есть проблема - человек обращается к врачу. Нет проблемы - никто тебя ни на какие принудительные медицинские обследования не гоняет. Пожалуйста, не нужно дезинформировать окружающих. Чуть попозже, как проснутся, спрошу еще друзей из штатов. Но я практически уверен, что оттуда мне прийдет такая же информация.

        • 18.12.2014 16:24
          #
          - 0 +

          Вы сами страховались? Обследование страховая проводит только если страхуют пожилого человека или ребенка. В остальном, страховая защищается положениями о том, что не лечат хронику и болезни, связанные с алкоголем, наркотиками и ЗППП. Или лечат, но полис стоит дорого.

  • 17.12.2014 00:46
    #
    - 10 +

    ще би в першій категорії дописали 4.5 ВКЛЮЧНО, бо в вся пневматична зброя саме 4.5 і від 100м/с. виходить шо вона вже в другу категорію попадатиме.

    • 17.12.2014 12:29
      #
      - 6 +

      В другу вона не потрапить:
      >"пневматична зброя калібру ПОНАД 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с"

      А от першу треба редагувати:
      >"пневматична зброя калібру до 4,5 мм включно АБО швидкістю польоту метального елементу до 100 м/с включно"
      Інакше буде категорія пневматики що не підпадатиме під жодну з вище вказаних категорій.

      А взагалі, потрібно замінити критерій швидкості снаряду на критерій кінетичної енергії. Тому як 100 м/с для пластикової страйкбольної кулі масою 0.23г і для свинцевої одно-дво (і більше) грамової кулі - це абсолютно різні речі.

      • 17.12.2014 12:38
        #
        - 0 +

        на рахунок критерію по енергетиці- абсолютно згоден.
        а щодо категорій- то ми трохи нижче на цю тему роздумували.
        zbroya.info

      • 17.12.2014 14:23
        #
        - 0 +

        Зайшов сюди, саме щоб написати цей комент. Швидкість-калібр — це звісно добре, але страйкбольні приводи, які при швидкості 120-150 м/с і калібрі 6 мм, згідно цього закону, виглядають значно небезпечнішими, ніж флобер чи пневматика з металевими кульками. Не знаю як ви, а я особисто зі значно більшим задоволенням зловлю чергу зі страйкбольного ствола, ніж буду виколупувати з-під шкіри одну кульку флобера.

        Тому обмежувати треба енергію, а не швидкість чи калібр.

        • 17.12.2014 20:46
          #
          - 1 +

          видно щодо страйкболу треба якось виділити грубим шрифтом. ейрсофт взагалі тут не рахується за зброю. і ніяких дозволів не потребує.
          це "Імітаційна зброя – електропневматична та пневматична зброя призначена для спортивних та рекреаційних занять, (пейнтбол, страйкбол (ейрсофт) тощо – пристрої, які зовні та конструктивно нагадують, копіюють та відповідають принципам дії вогнепальної зброї, метальний елемент якої служить для імітації чи фіксації влучення без заподіяння шкоди, або містить оптичний пристрій для фіксації влучень без застосування метального елементу."

    • 17.12.2014 15:25
      #
      - 0 +

      Потрібне таке формулювання: "до першої категорії відноситься будь-яка пневматична зброя калібру менше 4,6 мм, а також пневматична зброя більших калібрів, якщо її дульна енергія не перевищує 16 Дж"

      Це найбільш коректне формулювання.

  • 17.12.2014 01:00
    #
    - 15 +

    Христом-богом прошу, відмініть цей маразм з новим дозволом на кожен новий ствол! Це абсолютно корупційний рудимент маразматичної совкової системи. Дозвіл на категорію зброї має видаватись один-єдиний раз - як водійські права. І раз на п'ять років підтверджуватись. А скільки там вже стволів цієї категорії людина накупить, то її діло.

    • 17.12.2014 02:18
      #
      - 4 +

      Читайте уважно: "Кількість зброї певної категорії, яку має право придбати особа, що має дозвіл на зброю цієї категорії, та боєприпасів до неї не обмежується"

      • 17.12.2014 02:48
        #
        - 13 +

        Слова словами но есть ньюанс - в текущем варианте формулировки закон не уменьшает бюрократию, а наоборот - развивает. Ведь нет ни слова что "зеленку" не нужно будет получать, есть только то, что приходить за "зеленкой" можно столько раз сколько хочется единиц оружия. По факту, это только на руку органам, потому что теперь там будут очереди. Каждый ствол - теневые деньги на карман. Ведь Нет никаких преград сказать "мы вам зеленку на второй карабин не дадим, но если хотите, то за $### вопрос решаем."

        Ведь правда же, в законе нет ни слова про "Без получения дополнительных разрешительных документов на приобретение, хранение и транспортировку оружия этой категории" или "при наличии разрешительных документов на конкретную категорию оружия приобретение каждой следующей единицы оружия осуществляется на общих основаниях без подачи заявки в МВД. Каждая приобретенная единица закрепляется за покупателем в гос реестре юр. лицом обладающим лицензией на продажу оружия конкретной категории в срок установленный действующим законодательством". Или хотя бы так: "Личность обладающая разрешением на владение определенной категории оружия может покупать каждую следующую единицу оружия без ограничений по количеству единиц конкретной категории и без подачи в разрешительные организации отдельных заявлений на приобретение. Регистрация каждой единицы оружия поступающего во владение покупателя осуществляется юр. лицом обладающим лицензией на продажу приобретаемого оружия определенной категории."

        Вот как я написал, это свобода приобретения. Вся ответственность за ублажение клиента ложится на продавца. Хочешь больше продать - будь паинькой и делай все в срок и правильно. Не хочешь делать правильно, есть конкуренты которые с удовольствием сделают это вместо тебя. Покупатель в свою очередь должен будет только обеспечить безопасность хранения и разум в применении. Без трепыханий по кабинетам каждый раз, как в коллекцию захочется новый CZ.

        • 17.12.2014 09:57
          #
          - 0 +

          Александр, а какие могут быть основания сказать "мы вам на второй карабин зеленку не дадим"? Я покупал два ствола и оба раза в разрешиловке все проходило гладко и без какого-либо намека на взятку.
          ИМХО (пусть многие здесь не согласятся), процедура получения разрешения должна быть относительно непростой (но выполнимой), хотя бы для того, чтоб отфильтровать бестолковых и неспособных выполнить установленный регламент.
          Вы так не считаете?

        • 17.12.2014 09:57
          #
          - 0 +

          Александр, а какие могут быть основания сказать "мы вам на второй карабин зеленку не дадим"? Я покупал два ствола и оба раза в разрешиловке все проходило гладко и без какого-либо намека на взятку.
          ИМХО (пусть многие здесь не согласятся), процедура получения разрешения должна быть относительно непростой (но выполнимой), хотя бы для того, чтоб отфильтровать бестолковых и неспособных выполнить установленный регламент.
          Вы так не считаете?

          • 17.12.2014 10:14
            #
            - 1 +

            Вона може бути непростою , але 1 рах а не кожні 3 роки, та ще й коли хочеш придбати щось нове +1 раз. А щодо фільтра то людина може бути впертою і цілеспрямованою, але всеж ідіотом.

      • 17.12.2014 03:16
        #
        - 10 +

        І все ж, що там до пневматичної зброї калібру 4.5мм та швидкістю кулі понад 100 м/с, куди вона відноситься за задумом?
        Більше року гра в мовчанку щодо цього приводу, не зважаючи на числені зауваження спільноти, в тому числі і з "профільних" ресурсів.

      • 17.12.2014 03:16
        #
        - 1 +

        І все ж, що там до пневматичної зброї калібру 4.5мм та швидкістю кулі понад 100 м/с, куди вона відноситься за задумом?
        Більше року гра в мовчанку щодо цього приводу, не зважаючи на числені зауваження спільноти, в тому числі і з "профільних" ресурсів.

      • 17.12.2014 11:14
        #
        - 3 +

        Про ножи, кастеты, дубинки-телескопы и др. радости не слова и это печально. Мусорские себя без кормушки не оставят

      • 17.12.2014 15:20
        #
        - 1 +

        Краще ви прочитайте уважно. Мене не обходять обмеження кількості, мене щиро дивує необхідність оформляти на кожен ствол окремий дозвіл. Та ще й раз на 3 роки.

        Або людина може володіти зброєю, і має відповідне видане державою свідоцтво про це -- тоді нехай купує, що їй там треба і коли треба.

        Або людина зброєю володіти не може, і тоді свідоцтва в неї нема, або його вилучають разом зі зброєю.

        Все інше -- в чистому вигляді бюрократія, тобто в наших умовах -- корупція.

    • 17.12.2014 16:05
      #
      - 0 +

      Христом-богом прошу, відмініть цей маразм з новим дозволом на кожен новий ствол! Це абсолютно корупційний рудимент маразматичної совкової системи. Дозвіл на категорію зброї має видаватись один-єдиний раз - як водійські права. І раз на п'ять років підтверджуватись. А скільки там вже стволів цієї категорії людина накупить, то її діло. Згідний з Панасом на всі 100% думаю що ще в законі потрібно врегулювати з нелегальною зброєю наприклад (зробити амністію но не забирати зброю а легалізувати її автоматичну потрібно буде переробити на механічну но зброю НЕ ЗАБИРАТИ) бо інакше її просто ніхто нездасть а облік якось мати потрібно, бо інакше вона десь то і вилізе. Це все буде залежати від правильних кроків влади, а інакше ..........

  • 17.12.2014 03:17
    #
    - 8 +

    лично меня фраза "Яка зброя буде дозволена" просто бесит
    т.е. какая-то скотина будет мне РАЗРЕШАТЬ !

    да и не верю я в принятие этого закона
    пока силой не выбьем ПРАВО, НИЧЕГО НЕ БУДЕТ........

  • 17.12.2014 07:42
    #
    - 14 +

    Потрібне ПРАВО, а не ДОЗВІЛ.

    • 17.12.2014 08:48
      #
      - 6 +

      В законопроекті написано що право кожні 5 років потрібно підтверджувати. Що ж це за право таке, що потрібно підтверджувати? Щось з цим формулюванням не те і йде в розріз зі статтею 21 конституції.

      • 17.12.2014 10:16
        #
        - 6 +

        ...підтверджуватиправо=отримувати дозвіл > совок.

      • 17.12.2014 15:18
        #
        - 0 +

        Це нормальна практика. Я б і автомобільні змусив підтверджувати.

        А от брати зеленку на кожен новий ствол при дійсних дозволах на аналогічні - -це маразм.

      • 17.12.2014 15:18
        #
        - 0 +

        Це нормальна практика. Я б і автомобільні змусив підтверджувати.

        А от брати зеленку на кожен новий ствол при дійсних дозволах на аналогічні - -це маразм.

    • 17.12.2014 13:43
      #
      - 2 +

      Шановний пане Олександре.

      ПРАВО дійсно потрібно, але воно має бути зафіксовано в Конституції.
      Ще 24 лютого ми запропонували ВР ухвалити зміни до Конституції України.
      З текстом запропонованих змін Ви можете ознайомитись тут: zbroya.info

      Функція закону надати саме законодавчий статус обігу зброї в Україні.

      Ми звісно можемо спочатку витратити декілька років на внесення змін до КУ, а вже потім повернутися до питання Закону, проте на нашу думку, часу на очікування просто не має.

      • Вопрос-насколько оценена ситуация с количеством голосов в ВР за закон? Планируются ли массовая поддержка под стенами ВР?

      • 17.12.2014 17:12
        #
        - 0 +

        Та я це розумію. Але перелік прав людини, зазначених у Конституції, не є вичерпним. Тут діє принцип "дозволено все, що не заборонено". Тобто, право на зброю можна було б спочатку зафіксувати саме в Законі, а Конституція нікуди б не поділась.

  • 17.12.2014 09:10
    #
    - 1 +

    Спрошу еще раз, потому что нигде не могу получить ответ. К какой категории относится страйкбольное оружие? Ведь калибр пластикового шарика - 6мм., а скорость около 130 м/с.

    • 17.12.2014 09:39
      #
      - 2 +

      "Імітаційна зброя – електропневматична та пневматична зброя, призначена для спортивних та рекреаційних занять (пейнтбол, страйкбол (ейрсофт) тощо – пристрої, які зовні та конструктивно нагадують, копіюють та відповідають принципам дії вогнепальної зброї, метальний елемент якої служить для імітації чи фіксації влучення без заподіяння шкоди, або містить оптичний пристрій для фіксації влучень без застосування метального елементу."
      ...
      "Дія цього Закону не поширюється на:
      ...
      - імітаційну зброю."

    • 17.12.2014 10:00
      #
      - 0 +

      Страйкбол рулит!)) Жаль только, погибаю почти в каждом бою))

    • 17.12.2014 15:17
      #
      - 0 +

      Страйкбольные приводы и пейнтбольные маркеры в настоящее время оружием не являются, так как они не предназначены для ПОРАЖЕНИЯ живой либо другой цели, т.е. для нанесения ей повреждений. Потому они и называются так -- ПРИВОДЫ и МАРКЕРЫ. А не страйкбольное и пейнтбольное оружие.

      Если в новом законе их приравняют к оружию, это будет полный маразм.

  • 17.12.2014 10:44
    #
    - 1 +

    Господа, кто-то мне даст наконец врозумительный ответ? В какую категорию пункта "Категорії цивільної зброї та боєприпасів" попадает пневматическое оружие калибра 4.5 мм и скорости полета метательного элемента более 100 м/с?

    • 17.12.2014 11:49
      #
      - 0 +

      по даному тексту- в другу.

      • 17.12.2014 11:53
        #
        - 0 +

        "пневматична зброя калібру до 4,5 мм"
        до 4.5 це 4.4, 4,45 і навіть 4.4999. це до. а після того "до" іде вже 4.5 і більше.
        а на пневматичній пукавці завжди чітко написано 4.5мм.
        спеціально подивився на кілька пукавок- всюди красується надпис 4.5мм .

        • 17.12.2014 12:05
          #
          - 1 +

          Ок, но во второй категории параметр калибра указан как "понад 4,5", а больше 4.5 не есть 4.5. Как в этом случае?!

          • 17.12.2014 12:09
            #
            - 5 +

            в даному випадку- як завджи. як міліціонеру буде вигідно в конкретному випадку трактувати- так і буде.
            спочатку буде друга категорія і кримінал. а миттєво збагатиться на кілька хрустких купюр- вроді і перша стане.

            • 17.12.2014 12:16
              #
              - 2 +

              Спасибо! Опять совок и опять возможность подкармливать органы во благо коррупции. Опять в той же яме будем... Бойкот таким непродуманным законопроектам!!

          • 17.12.2014 12:28
            #
            - 0 +

            Продаваемые пули, для пневматики, идут 4,52, 4,53, Это уже под разрешение ?

            • 17.12.2014 12:34
              #
              - 0 +

              калібр ствола і діаметр кулі не зовсім одне і те саме.
              але ситуації воно всеодно не міняє.

            • 17.12.2014 12:39
              #
              - 0 +

              Вопрос хороший.На упаковках указан или .177 или 4.5mm. Например на JSB клеят снизу банки стикер с указанием "точного" калибра. Думаю будут руководствоваться официальными данными с главной бирки.

              • 17.12.2014 13:08
                #
                - 1 +

                кульок 4.5 насправді взагалі небуває. всі в +.
                а .177 насправді менше 4.5мм
                .177*1дюйм=4.44958мм. але нажаль, через кому або просто поряд на стволі ще пишуть 4.5мм, що буде для вузьколобого і жадного поліцая аксіомою і неоспоримом фактом криміналу, тероризму і 200-500-1000грн штрафу по тихому.

                • 17.12.2014 13:16
                  #
                  - 2 +

                  "а нє- то поїхали до райвідділу, ствол забираєм на експертизу, мало шо там в тебе написано".
                  і так вони зможуть розказати багато кому хто "не в тємі".
                  а самі розумієте пневматика річ дорога. інколи дуже. 1000+ умовних євро за ствол не рідкість і далеко не верх. і віддати таку недешеву і дуже ніжну забавку на "експертизу" - стрьомнувато. і відповідно рядовий власник кине в морду поліцаю ту купюру, піде додому злий і згадавутами не злим тихим словом закони, тих хто їх пише, тих хто їм помагає і всіх хто причетний до втрати частини сімейного бюджету ізза небажання інших вузьколобих дописати одне слово до законопроекту...

                  • 17.12.2014 14:27
                    #
                    - 1 +

                    Соглашусь с этим печальным фактом. При экспертизе есть вероятность что полезут грязными руками "мерить" калибр штенгкльциркулем :) И все, фаски как и не бывало.

  • 17.12.2014 11:49
    #
    - 0 +

    включно - це класна ідея - щоб отримавши дозвіл на короткоствол можна було б будь-яку іншу зброю купляти автоматично

  • 17.12.2014 12:00
    #
    - 0 +

    Так а що змінилось то? Хіба в нас зараз не так само?

    • 17.12.2014 12:10
      #
      - 0 +

      ні.

      • 17.12.2014 12:12
        #
        - 0 +

        Андрій, чи не могли б ви надати більш розгорнуту відповідь?

        • 17.12.2014 12:35
          #
          - 0 +

          почитайте текст. там легше знайти що не змінилось.
          перше і саме головне- короткоствол. а далі ше вагон маленька тачка.

          • 17.12.2014 12:40
            #
            - 0 +

            Дякую за вичерпну відповіть (сарказм)

            Тобто, роблячи висновки: принципово, нічого не змінилось.

            • 17.12.2014 12:44
              #
              - 0 +

              наздоровя (сарказм).
              завжди тішили такі люди (сарказм).
              які ніхєра нехочуть робити, тільки все їм готове на блюдечку подавай. іди і читай, тут ніхто за тебе думати не буде.

              • 17.12.2014 12:58
                #
                - 2 +

                Андрій, я прочитав цю статтю разів з 10, але так сталось що автор не удосужився написати що саме змінилось, тому я й запитав це в коментах. Якщо вам впадлу відповісти в двух словах (як добра людина нижче) то нащо ви взагалі пишете у коментарях?

                Те що я зрозумів, що за такого ж гемору, як з гладкоствольними гвинтівками можна придбати пістолет тепер. І для мене, пересічного громадянина, цей закон як пук у лужу. Нічого не змінилось (

                • 17.12.2014 13:03
                  #
                  - 0 +

                  ок, перепрошую, що написав грубо. щось нервовий зранку :(
                  я майже одразу сказав, що з основного- короткоствол. читайте уважніше.
                  а ось вам повний варіант zbroya.info

    • Зараз у громадян не має можливості зоконно володіти "короткоствольною нарізною вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї;". А за даним законопроектом така можливість з"являється.
      Але с "революційного" це, здається, усе...

      • 17.12.2014 13:02
        #
        - 1 +

        Дякую. Ви підтвердили мої здогадки ;(

  • 17.12.2014 12:13
    #
    - 0 +

    Це якась дурня. Знов дозвільна система. Чергова кормушка для коррупціонерів та бюрократів усіх рівнів. Невже не можна ввести в Конституцію України поправку гарантій та прав громадян на вільне володіння та зберігання зброї та боєприпасів по типу другої поправки Конституції США ? Тоді всі питання відпадуть самі по собі і ніхто не буде більше спекулювати на цьому питанні.

  • 17.12.2014 12:13
    #
    - 4 +

    Це якась дурня. Знов дозвільна система. Чергова кормушка для коррупціонерів та бюрократів усіх рівнів. Невже не можна ввести в Конституцію України поправку гарантій та прав громадян на вільне володіння та зберігання зброї та боєприпасів по типу другої поправки Конституції США ? Тоді всі питання відпадуть самі по собі і ніхто не буде більше спекулювати на цьому питанні.

    • 17.12.2014 13:36
      #
      - 2 +

      Поддерживаю предыдущего оратора.
      Сколько уже мусолили тезис о необходимости признать "ПРАВО НА ВЛАДЕНИЕ ОРУЖИЕМ" - априори. А вот лишать такого права - по решению суда, в строго определённых случаях: психические заболевания (вот тут как в Вооружённых силах - проверка у психиатра раз в год), совершение преступлений с применением насилия и т.п. Иначе имеем ту же разрешительную систему, которая базируется на "РАССМОТРЕНИИ ВОЗМОЖНОСТИ РАЗРЕШИТЬ" (а можно и НЕ разрешить, можно и потянуть, "понадувать щёки" и т.д.).
      Суть не меняется. Меняется лишь звучание (написание) с "получить разрешение на владение" на "получить право на владение". И снова кто-то решает мучительный (и потенциально "хрустящий") вопрос: "давать или не давать"...

  • 17.12.2014 12:34
    #
    - 2 +

    Подтверждение каждые пять лет, чего ?? Если человека судили или он попал в поле зрения органов, то он автоматически попадает под изьятие оружия. А так, снова нужно доказывать что ты не привлекался и на учете психушки не состоиш.

    • 17.12.2014 17:19
      #
      - 1 +

      Имхо, подтверждение должно происходить автоматически, по умолчанию.
      Если человек получил судимость/попал в психушку/попал на учет к наркологу - государство полюбому будет это знать.
      Если таких неприятностей не произошло - по идее, государство тоже должно быть в курсе, но придется снова доказывать, что ты не верблюд.
      "Дайте справку, что нужна справка".

  • 17.12.2014 13:07
    #
    - -1 +

    Какое подтверждение через 5 лет? Это бредятина полнейшая! Обратно будут кормушки , левые справки.. Мы куда идем в совок или в Европу? Можно сделать модель как в штатах, при покупке тебя проверяют на судимость и не состоишь ли ты в псих учете, покупаешь свободно оружие и все! Какие 5 лет вы в своем уме???

    • 18.12.2014 18:13
      #
      - 2 +

      Есть еще один законопроект про оружие, который внес депутат от Блока Порошенко Сергей Каплин, там всё намного либеральней. Надо получить один раз свидетельство владельца оружия, а потом просто покупать любое разрешенное. Без квалификационных экзаменов каждые N лет, без беготни за разрешением на каждый ствол отдельно, потом за продлением каждого отдельно ствола, без необходимости "переучиваться" на отдельных платных курсах с нарезного на гладкоствольное и наоборот и т.д. и т.п.

      Но в альтернативной версии есть другой серьезный недостаток. Всё слишком хорошо, просто и понятно - поэтому нардепы точно не проголосуют :(

  • 17.12.2014 13:23
    #
    - 1 +

    Не понял!
    И в какую категорию теперь попадет пневматическая винтовка калибра 4,5 и скоростью 305м/с?

    • 17.12.2014 14:31
      #
      - 0 +

      А это зависит сколько отстегнешь органам. И это печально, ибо категория выпадает из правового поля. Нужно задать вопрос экспертам, разработавшим это недоразумение.

  • Шановне товариство, просимо вашої уваги.

    Щодо пневматики - всі зауваження вже враховані, про що було повідомлено керівником юридичної групи Владиславом Збаранським в гілці: zbroya.info

    Ще раз нагадуємо - для КОНСТРУКТИВНИХ пропозицій та зауважень існує електронна поштова скринька zakon(собачка)zbroya.info

    Найближчим часом буде викладена порівняльна таблиця з урахуванням змін.

    Дякуємо всім за небайдужість.

    • 17.12.2014 15:10
      #
      - 0 +

      Вибачаюсь!
      Але де можна побачити врахування стосовно пневматики?

  • 17.12.2014 13:49
    #
    - 0 +

    З тексту проекту:
    "Дія цього Закону не поширюється на:

    вогнепальну зброю, виготовлену до 1870 року, та її копії за умови, що з неї не можна стріляти боєприпасами, призначеними для забороненої в цивільному обігу вогнепальної зброї, або боєприпасами до вогнепальної зброї, введення якої в цивільний обіг потребує спеціального дозволу уповноваженого органу;".

    Як такі копії будуть обліковуватись?
    Чи треба буде отримувати довідку?

  • 17.12.2014 16:18
    #
    - 1 +

    Написав листа, на всяк випадок продублюю ще тут:

    1. Прошу доповнити визначення на початку тексту закону ще одним - найважливішим - пунктом:

    Зброя – пристрої, прилади та предмети, спеціально виготовлені, конструктивно призначені та технічно придатні для ураження живої або іншої цілі, що не мають іншого виробничого або господарсько-побутового призначення.


    2. Прошу змінити формулювання зброї першої та другої категорії, щоб внести повну ясність в пневматику:

    1) перша категорія – пневматична зброя калібру до 4,6 мм або з дульною енергією до 16 дж; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру до 4,6 мм та боєприпаси до неї;

    2) друга категорія – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; газова зброя; пневматична зброя калібру понад 4,6 мм або з дульною енергією понад 16 дж; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру понад 4,6 мм та боєприпаси до неї;


    3. Визначення "Імітаційна зброя" - прошу виключити зовсім, тому що страйкбольні приводи та пейнтбольні маркери не є зброєю -- вони не призначені для ураження цілі. Тому й називаються "приводи" та "маркери", а не зброя. Не варто їх сюди вносити.


    4. Там, де йдеться про Єдиний державний реєстр зброї, треба чітко вказати, що все це стосується тільки зброї 2, 3 та 4 категорії. А то ще почнуть пневматику туди записувати.

    Дякую.

    • 17.12.2014 16:20
      #
      - 1 +

      поправочка:

      2) друга категорія – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; газова зброя; пневматична зброя калібру понад 4,6 мм ТА дульною енергією понад 16 дж; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру понад 4,6 мм та боєприпаси до неї;

      • 17.12.2014 16:29
        #
        - 0 +

        Хм, тогда куда отнести аппарат 4.5мм с 24Дж на борту?

        • 17.12.2014 16:35
          #
          - 1 +

          Калибр меньше 4,6 мм - первая категория.

          • 17.12.2014 16:45
            #
            - 1 +

            Отлично! Нужно проталкивать.

            • 17.12.2014 21:13
              #
              - 2 +

              хотя якщо по совісті ті 16 Дж можна і в 4.5 добавити. так, сам би не дуже хотів, але це доволі небезпечно. в мене є кілька екземплярів з 40+Дж і я цілком розумію що така кулька може зробити. тому якщо не в другу категорію, то хоча би з 18ти а не з 16років. справа в тому що калібр малий, а енегретика велика. звідси доволі велика пробивна здатність(особливо спец кулькою, яких в продажі вдосталь). і непідготовлена людина (а особливо в 16 років) далеко не одразу може здогадатись, що така кулька якщо не попаде в мішень, або просто пробє її- може полетіти ще дуже далеко і може наробити багато біди. бо я так зрозумів що така зброя (1 кат) буде продаватись взагалі вільно як хліб і покупець не буде проходити будь-яких тренувань чи навчань.
              отже пропозиція:
              -пневматика будь-яка до 16дж- з 16 років.
              -пневматика до 4.5включно і більше 16дж- з 18-21років.
              -пневматика більше 4.5мм І більше 16дж - категорія 2.
              геморою багато не мало би бути, так як більшість імпортної зброї мають прямо на собі маркування потужності.

              можна би було прописати навчання для 1кат, але з високою імовірністю це перетвориться або на лишню бюрократію, або на корупцію, або на перше і друге одночасно, що імоврніше.

              якщо хтось підтримає- скину в пропозиції.

              • 17.12.2014 21:16
                #
                - 0 +

                для ще більшої простоти виконання- можна 16 зменшити до 7.5Дж.
                чому- тому що теоретично вся пневматика до 7.5дж має спеціальну позначку. літеру F в пятикутнику(в пентагоні).

    • 18.12.2014 22:17
      #
      - 0 +

      Ограничение по джоулям - это "вечная кормушка" для сотрудников милиции.
      Тем более, что количество пневматики на руках "более 16 Дж" за миллион заходит.
      Поэтому, Джоули вообще не стоит упоминать.
      Оставить всё, как раньше - 4,5мм в свободном доступе.
      Калибра 4,6 не существует. Есть 4,5 и 5,5. В законе до 4,5 - это "включительно".

      • 19.12.2014 01:40
        #
        - 0 +

        Ограничение по джоулям для пневматики больших калибров. 4.5 весь без лицензий.

        Есть калибры 4,51, 4.52, 4.53. Лучше перестраховаться.

        • 25.12.2014 00:58
          #
          - 0 +

          Не существует калибра 4.51 и т.д.
          Калибр - это номинальный диаметр ствола оружия. У кого по полям, а иногда по нарезам.
          Диаметр боеприпаса мало кого волнует и заметно отличается. Намерять диаметр калибра на исполнительных размерах боеприпаса очень редко получается.
          Что касается пуль пневматики. То 4,51 и так далее - это, чаще всего, номинальный диаметр ее головной части. В калибре 4,5 я встречал пули с головой 4,59.

  • 17.12.2014 18:26
    #
    - 0 +

    Зачем мне Калашников стреляющий только одиночными? Я что буду агрессора одиночными убивать? Бед полнейший Раз в 5 лет нужно считай продлевать по сути лицензию (справка с мед учреждения, и отстрел для короткоствола) ну ребята опять наступаем на те же грабли! Почему американцы на которых мы так все привыкли равнятся, приходят в магазин их пробивают по базе и все, какие 5 лет, какие курсы? где? сколько? вы о чем?? У нас как и у американцев то же 2 руки 2 ноги и голова, мы ни чем их не хуже! Ну закон бредятина сивой кобылы! Курсы пройти, справки, 5 лет возобновлять...Короче БРЕД,КОРУПЦИЯ,ВЗЯТКИ!!

    • 17.12.2014 20:39
      #
      - 0 +

      А что вас, собственно, не устраивает в том, чтобы убивать агрессора одиночными? Американцы, на которых вы так равняетесь, (военные) из штурмовых винтовок практически только одиночными и работают. На многих пехотных винтовках полноавтоматический огонь отсутствует как класс. Да и для партизан автоматический огонь вообще зло в силу вечных проблем с боеприпасами. Куда важнее, чем автомат. огонь, наличие бронебойных патронов, если на то пошло.

      • 17.12.2014 20:57
        #
        - 0 +

        Я не против, каждый пусть решает сам как и чем убивать!Но мое мнение заключается в том что автомат должен стрелять как одиночными так и автоматически! Этот закон вообще не рассматривает автоматическое оружие, которое у нас на складах в полно, бери и продавай! В тех же штатах можно свободно купить автомат, который был зарегистрирован в АТФ до 19 мая 1986 года. Сам смысл теряется того же автомата, пулемета и т.д. Одним словом то что они сейчас начудили с №1135-1 думаю и с рекомендациями чиновников в корне убивает саму идею! Опять встречаем справки, непонятные курсы которые никому не надо, разрешения, проверки, 5 годичные подтверждения и кучу бабла, подчеркну КУЧУ!

  • 17.12.2014 19:52
    #
    - 1 +

    коментар приховано

    • 17.12.2014 20:10
      #
      - 0 +

      Які шанси того що раз в п'ять років при перевірці виявляти неадекватна? А от те що дана норма приноситиме корупційний дохід перевіряючому це 100%... Він один а нас багато хочеш вчасно пройти перевірку плати... Життя найкраща перевірка.

      • 17.12.2014 21:01
        #
        - 1 +

        Короче сам проект превратился в коррупционные схемы, с кучей разрешений,не навязанных обучений, справок, подтверждений, и прочей ненужной чепухи за которую МЫ будем платить, потому что государство нас видит овцами которых нужно стричь!

  • 17.12.2014 21:55
    #
    - 2 +

    Сугубо мое мнение - факт наличия законопроекта - это просто супер! То что есть возможность его обговорить с творцами - это тоже просто отлично! То что в законопроекте есть много ляпов и недоработок - я уже об этом писал - это минус, но это вполне решаемо.
    Самое главное, на мой взгляд - принципиальный подход к оружию, в контексте данного законопроекта, идет в разрез с самой природой человека. Я считаю, что человек имеет право на оружие по факту своего рождения. И никто не должен ему это ПРАВО выдавать или подтверждать. Законопослушный гражданин ОБЯЗАН государство (читай "систему") ПОСТАВИТЬ в известность, что он собрался РЕАЛИЗОВАТЬ свое право на оружие. Именно РЕАЛИЗОВАТЬ - а не получать разрешение, потом его подтверждать и прочее. Закон должен регулировать методы, варианты и нюансы при РЕАЛИЗАЦИИ права на оружие. А не "разрешать и выдавать". В таком виде как сейчас законопроект есть - это улучшенный и доработанный приснопамятный "приказ 622".

    • 19.12.2014 23:14
      #
      - 1 +

      Согласен на счет "это улучшенный и доработанный приснопамятный "приказ 622" прям вот в точку! Остался этот совковый контроль, что все нужно контролировать, разрешать, выдавать.... Все таки сугубо мое мнение что скоро это все уйдет в небытие

      • 22.12.2014 09:24
        #
        - 0 +

        Ну насчет "скоро уйдет в небытие" - эх, Ваши слова, да Богу бы в уши...
        А "совковый контроль" - он от скудности ума наших власть имущих (депутаты, менты, президент, министры) и тех людей, которые готовы идти с ними на компромисс (инициаторы законопроекта).

  • 22.12.2014 09:41
    #
    - -1 +

    Я не бачу змін в цьому законі. Категорія 4 - стрільба "кондомами". Що за брєд??? Нас знову водять за носа. Категорія 2 - якщо у мене "воздушка" має на "вихлопі" 305 м/с то я має викидати кругленьку сумму на її отрамання? Це знову брєд.
    На рахунок віку - якщо хлопців забирають бігати під кулями з 18-ти років, то чому маємо купувати вогнепальну з 21? Я не дуже сильно впевнений що в 21 рік більше розуму у молодої людини.
    І взагалі повинно бути так:
    Можливість купувати пневматику і під патрон Флобера з 16 років, вогнепальну з 18 років.
    Категрії повинні бути такими:
    1. Пневматична зброя та зброя під патрон Флобера.
    2. Довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя під калібри 12, 20.(Дробовики).
    3. Напів-автоматична довгоствольна зброя(нарізна та гладкоствольна). Це тіж мисливські карабіни( морально знищений АК та т.п.). Але має сенс і автоматику ввести.
    4. Короткоствольна нарізна та гладкоствольна зброя. Як травматика так і нормальна зброя.
    Якщо є сумніви на рахунок короткосволу - то згадайте як летить куля в травматиці. 100% не попадеш в ціль навіть якщо вправно стріляєш.

    На рахунок обігу зброї - всетаки повинна бути єдина база з чітким прямим механізмом. Бо для отрмимання зброї траба 100500 папірців за які треба платити. Тому пропоную використовувати паспорт громадянина. Це є найбільшою гарантією. Рішення на дозві має бути на протязі 15-20 хвилин, це дуже сильно зекономить сили.
    Курси по поводженню зі зброєю мають проводитись зі школи(десь в 7-го класу). Навіщо тоді нам ДПЮ як не для навчань поводженню зі зброєю?

    І взагалі чим простіша та прозоріша система обігу та контролю зброї тим безпечніше буде та легше контролювати.

  • 22.12.2014 10:11
    #
    - 0 +

    Похоже вы во вторую категорию впихнули страйкбольные приводы.
    А именно "пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с".

    Вот и какая необходимость зарегулировать игровые автоматы, которые никогда и оружием не были?

    • 23.12.2014 14:52
      #
      - 0 +

      Я спершу теж так подумав. Але насправді, якщо читати законопроект повністю, то в Загальних положеннях бачимо:
      Імітаційна зброя – електропневматична та пневматична зброя, призначена для спортивних та рекреаційних занять (пейнтбол, страйкбол (ейрсофт) тощо – пристрої, які зовні та конструктивно нагадують, копіюють та відповідають принципам дії вогнепальної зброї, метальний елемент якої служить для імітації чи фіксації влучення без заподіяння шкоди, або містить оптичний пристрій для фіксації влучень без застосування метального елементу.

  • 22.12.2014 10:55
    #
    - 1 +

    Травматичну зберігай слід взагалі заборонити.
    По-перше, цей тип зброї важко ідентифікувати.
    По-друге, через не серйозне ставлення до даного типу зброї, оскільки вона "травматична", як її вже звикли називати, власник даної зброї може травмувати себе або оточуючих, а також спробувати застосовувати її для вирішення конфліктних ситуацій і наразитися на власника нарізної зброї, який його може вбити, а потім може мати через це проблеми.

    • 22.12.2014 19:33
      #
      - 1 +

      Поддерживаю. Идея разрешать одновременно летальное оружие и травматическое/газовое вредная. Если летальное разрешено, то травматы/газовые следует запретить, иначе будут бессмысленные жертвы заблуждения.

      Примеры ситуаций:
      1) преступник не убежал и был застрелен потому что думал что у жертвы газовый пистолет;
      2) законопослушный гражданин застрелил хулигана с травматом потому что думал что у хулигана летальное оружие.

  • 23.12.2014 14:44
    #
    - 0 +

    Я правильно розумію, що згідно з законопроектом страйкбольні приводи підпадають під 2 категорію?
    У них калібр 5,95 і середня швидкість 115~120 м\с

    • 23.12.2014 14:50
      #
      - 0 +

      Вже знайшов що це імітаційна зброя

  • 23.12.2014 18:45
    #
    - 0 +

    Так нормальное КНО можно будет купить?

  • 25.12.2014 09:31
    #
    - 0 +

    Не знаю, лично меня все устраивает и в существующей системе. Ну, появится возможность владеть легально боевым ТТ или Глоком - воспользуюсь.
    Наши законотворцы лучше бы вопросами необходимой самообороны занимались.
    ===
    А по теме, вот Илья Редькин выше правильно написал.
    Хочешь владеть оружием - побегай по инстанциям да врачам, постой в очередях. Заплати ту 1000 грн на все про все.
    Должен быть определенный моральный, временной и финансовый барьер.Все равно как на права сдавать.
    Что здесь плохого?
    Я только этим летом оформлял себе гладкое, а потом нарезное. Киево-Святошинский район. Без каких либо взяток. Да, пришлось побегать. И справки о несудимости, и страхование, и нарколог, и психиатр, и курсы в Ибисе...
    И что? Разве это неправильно?
    ====
    Что касается нарезного оружия с ведением автоматического огня, вопрос. А зачем?? Вообще скептично отношусь к ОП аканоидам. Для самообороны неэффективно, для охоты тем более, для войны предпочтительней оружие с более высокой эффективной дальностью (СКС, СВД, Steyr или Barrett M82)))))) )

    • 05.07.2015 13:28
      #
      - 0 +

      Насчет разрешений - согласен, контроль должен быть, обязательно! Но насчет побегать и заплатить - это, как мне кажется, уже пережитки репрессивно-совковой бюрократической системы.
      Давно пора вводить в стране электронную систему документооборота, во всех государственных органах. Должна быть общая база данных, включающая ВСЮ НЕОБХОДИМУЮ информацию о гражданине Украины, а разные ведомства/службы/инстанции должны иметь доступ только к относящейся к их работе части информации. Тогда не нужно будет "работать бесплатным курьером" у тех, кто получает зарплату из наших налогов. Разрешительным органам нужна справка о несудимости от МВД? Просто делается электронный запрос в базу данных, откуда получается вся необходимая информация о судимостях или их отсутствии. Продление в таком случае можно делать автоматическое, а в случае появления судимости, можно заморозить лицензию, так же автоматически отправить запрос в милицию об изъятии (возможно временном) оружия.

      А насчет автоматического оружия я не согласен. Сейчас вовсю орудуют целые группировки, среди которых много наркоманов под воздействием веществ, которые делают их ОЧЕНЬ агрессивными и не восприимчивыми к боли. Это реалии сегодняшнего дня, которые я наблюдаю последний год практически каждый вечер.
      Оружие этих нелюдей уже не пугает, боль от травмата они просто не замечают, а нелетальное пулевое ранение могут легко проигнорировать. Когда на вас нападает стая из 10-15 подобных особей, вооруженных битами, ножами, кастетами и кирпичами, даже боевой ТТ покажется недостаточным. В такой ситуации лично я бы предпочел "кедр", "клин" или P90, чем ТТ или помповый гладкоствол.

      И еще момент, получается странная ситуация, при которой будут разрешены боевые стволы, но запрещены различные виды холодного оружия. По-моему это нонсенс.
      На ближней дистанции (самая частая ситуация при самообороне), пистолет, а тем более автомат/ружье - плохой вариант, очень... Достать оружие из кобуры/сумки, зарядить, снять с предохранителя, взвести, навести, и произвести выстрел - будет настолько долго, что владельца просто забьют дубинами, зарежут ножом или просто руками-ногами.
      Думаю нужно снять запреты с такого ХО как телескопические дубинки (типа ESP), ножи и кастеты. Да, на них тоже лучше давать разрешение, как огнестрел, проверяя отсутствие судимостей и психическое здоровье.
      А травматы и правда лучше изъять из оборота - неэффективно нифига и может спровоцировать огонь на поражение, как писал выше Сергей.

      • 05.07.2015 18:14
        #
        - 0 +

        Уважаемый Леонид К.!
        Убедительная просьба в течение суток исправить имя и фамилию на настоящие, как этого требуют Правила: zbroya.info


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати