Поки тривала стрілянина у Флориді, озброєний охоронець школи ховався за колоною

| Силові структури, За кордоном | Автор: Web admin
По-русски

Окружний шериф Скот ІзраелОкружний шериф Скот Ізраел

У четвер, 22 лютого, офіцер поліції Скот Петерсон, який відповідав за охорону школи ім. Марджорі Стоунмен Дуглас в місті Паркленд (штат Флорида), вийшов у відставку.

Під час розслідування з'ясувалося, що 54-річний Петерсон навіть не намагався перешкодити 19-річному Ніколасу Крузу розстрілювати учнів і викладачів 14 лютого. Поліцейський був єдиним дорослим зі зброєю і, відповідно до своїх службових обов'язків, мав втрутитися.

Про це журналістам заявив окружний шериф Скот Ізраел. Він розповів, що офіцер Петерсон під час стрілянини стояв біля школи і не увійшов всередину. На відеозаписі камер зовнішнього спостереження видно, як озброєний поліцейський підходить до школи через півтори хвилини після перших пострілів. Замість того щоб увійти всередину, Петерсон протягом чотирьох хвилин залишався зовні і нічого не робив. Він ховався за бетонною колоною.

Surveillance video shows armed deputy standing outside during Florida school shooting

Стрільба Круза у школі, як стало відомо, загалом тривала протягом шести хвилин. Шериф наголосив, що охоронець був зобов'язаний «зайти у школу, кинути виклик убивці, знищити негідника».

Нагадаємо, 14 лютого Круз вбив у школі міста Паркленд 17 осіб і поранив ще приблизно 50.

Скот Петерсон охороняв школу ім. Марджорі Стоунмен Дуглас з 2009 року. Він чудово знав свої обов'язки. Керівництво було ним задоволене. У 2014 році офіцер отримав від імені усіх мешканців Паркленду нагороду за «тактовність та розсудливість». У 2017 році Петерсона висунули на посаду заступника начальника поліції.

Ще одну деталь розкрили під час розслідування: саме Скотові Петерсону першому розповіли в 2016 році, що Ніколас Круз розмістив у себе в Instagram пост про те, що мріє влаштувати бійню у школі. Офіцер це проігнорував.

Офіційно Петерсон поки що не коментував своєї відставки. Відомо, що він написав заяву про звільнення після того, як його відсторонили від служби після бійні 14 лютого. Американські ЗМІ повідомляють, що в приватній розмові Скот висловив невдоволення таким рішенням керівництва. Він упевнений, що в день нападу на школу «зробив гарну справу» та навіть розраховував на премію! Петерсон у розмові зі знайомими заявив, що саме він вказав бійцям спецзагону SWAT, де перебуває стрілець і описав його.

Історія з Петерсоном виявила недоліки в системі безпеки американських шкіл. У США налічується близько 20 тисяч офіцерів поліції, котрі прикріплені до шкіл. Їхній прямий та єдиний обов'язок – охорона цих навчальних закладів.

В Національній стрілецькій асоціації США (NRA) вже давно пропонують озброїти вчителів. Голова NRA Уейн Ла П’єр виступив із заявою через тиждень після бійні у Флориді. Він розкритикував тих, хто виступає за посилення в країні контролю над зброєю. «Їм однаково, чи працюють їхні закони, чи ні. Їм просто потрібно якомога більше законів, щоб тримати людей під контролем. Але нам – NRA – не байдуже!» – заявив Ла П’єр.

Він сказав, що NRA готова безкоштовно допомогти в охороні і безпеці будь-якої американської школи. «Зло ходить серед нас, і хай допоможе нам Бог, якщо ми не озброїмо наші школи і не захистимо наших дітей!», – сказав Ла П’єр.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп виступив на підтримку ідеї дозволити вчителям в американських школах носити вогнепальну зброю для захисту учнів і самооборони. «Жоден стрілець не наважиться напасти на школу, якщо знатиме, що 20 відсотків учителів озброєна. Я рекомендував би виплачувати вчителям невеликі бонуси за носіння зброї», – сказав Трамп.

«Багато хто не розуміє або не хоче розуміти: Уейн Ла П’єр та решта з NRA – великі люди і великі американські патріоти. Вони люблять нашу країну і чинять по правді. Зробимо Америку знову великою!» – написав президент США в Twitter.

Трамп зауважив, що необхідно на національному рівні посилити спостереження за психічно хворими людьми, щоб не допустити саму ймовірність того, що вони зможуть придбати вогнепальну зброю. Він також висловився за підвищення вікового цензу для придбання зброї з 18 років до 21 року. Трамп запевнив, що NRA це підтримає.

1,0 1 -1 4
Коментарів (4)

  • 23.02.2018 13:57
    #
    - 4 +

    Якась дивна тенденція у хоплофобів - боротися з камінням на дорозі, замість того щоб усувати тих хто його жбурляє!

    • 23.02.2018 14:01
      #
      - 5 +

      "офіцер отримав від імені усіх мешканців Паркленду нагороду за «тактовність та розсудливість»"
      Ну то він і був таким - тактовно і розсудливо не заважав нікому взагалі. Це як преміювати автівку за найтихіший рух.
      Коли ти захищаєш порядок - неможливо бути тактовним геть з усіма. А от Пітерсон таки зумів.

    • 25.02.2018 12:50
      #
      - 2 +

      Дійсно, навіщо зброя, якщо є поліція - думають хоплофоби

  • 24.02.2018 08:47
    #
    - 1 +

    И он ещё рассчитывает на какую-то награду, и позволяет себе выражать какое-то недовольство???!!! Да он уже давно должен был, говоря молодёжным сленгом - выпить йаду, убицца ап стену, или утопицца в гаффне!!! Жаль, что его с подельником(я - считаю его соучастником Круза), нельзя отдать на растерзание, родственникам пострадавших детей, и сочувствующим им гражданам!...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати