Можуть застосувати кийки: військовозобов'язаних, оголошених у розшук, доставлятимуть до ТЦК

| Законодавство, Силові структури | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Поліцейські будуть перевіряти документи військовозобов'язаних у громадських місцях. А тих, хто перебуває у розшуку, примусово доставлятимуть до ТЦК.

Відтепер поліція не тільки перевірятиме документи військовозобов'язаних у громадських місцях, а й примусово доставлятиме до Територіальних центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) тих, хто перебуває в розшуку. Про це заявив голова Національної поліції Іван Вигівський в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ж установлено особу, яка відповідно до звернення ТЦК та СП вчинила адміністративне правопорушення, передбачене статтями 210, 210-1 КУпАП, то в такому випадку поліцейський уповноважений на здійснення адміністративного затримання та доставлення військовозобов’язаного до ТЦК та СП", — сказав він.

При цьому поліцейські безпосередньо не будуть вручати повістки до ТЦК та СП – це не передбачено законом.

Голова Нацполіції наголосив, що поліція під час виконання повноважень може застосовувати заходи примусу, тобто фізичну силу та спеціальні засоби, навіть кийки.

Іван ВигівськийІван Вигівський

"Вид та межі застосування таких заходів залежать виключно від обсягу протиправних дій особи. Зазвичай, якщо не встановлено причетність особи до вчинення злочинів, то до особи, яка вчиняє злісну непокору законній вимозі поліцейського, може бути застосовано такі заходи примусу як фізична сила та спеціальні засоби: кайданки, гумові та пластикові кийки", — додав голова поліції. Але він зазначив, що фото- та відеофіксація затримання обов’язкові, адже за протиправні дії поліцейського притягнуть до відповідальності

І якщо хтось стане свідком протиправних дій поліції, то він може звернутись за номером 102 або 112, на телефони "гарячих ліній", і повідомити про це – на що одразу буде відповідна реакція, запевнив Вигівський.

Що до "поквартирного обходу", то він не передбачений. Вигівський зазначив, що таке поняття взагалі на законодавчому рівні не визначено.

Але в разі встановлення причетності особи до вчинення правопорушення поліцейськими можуть вживатися заходи щодо встановлення місцезнаходження цієї особи, її затримання та доставлення у відповідні органи.

"І якщо особа в розшуку, то поліція має право прийти й за адресою проживання", — сказав правоохоронець.

Нагадаємо, 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, який передбачає, що якщо військовозобов'язаний не прибув на порядок денний, ТЦК звертається до поліції для його розшуку та доставки. Відтепер військовозобов'язані повинні мати при собі військовий квиток. До того ж необхідно мати інформацію про оновлення даних. Це може бути:

А якщо під час перевірки в особи відсутні військово-облікові документи та документи, що посвідчують особу, поліцейський може здійснювати адміністративне затримання для встановлення особи. Воно може тривати не більш як три години.

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

1,0 1 -1 1
Коментарів (1)

  • 25.05.2024 10:23
    #
    - 0 +

    Да, на мой взгляд, как минимум 60-70% самих этих "поллюциянтов" - должны быть направлены на фронт, на защиту народа, на верность которому они все присягали!... Так что, к кому больше подходит термин "уклонист" - ещё очень большой вопрос!....


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати