У Польщі представили гвинтівку Grot A3

| Гвинтівки | Автор: Web admin

Польська штурмова гвинтівка Grot A3Польська штурмова гвинтівка Grot A3

Польський виробник стрілецького озброєння Łucznik представив нову версію штурмової гвинтівки Grot A3, котра отримала низку змін за досвідом експлуатації та війни в Україні.

Про це повідомляє польське видання Gazeta Prawna.

Під час конференції GROTowisko польська компанія Łucznik провела презентацію оновленого карабіну MSBS-5,56 Grot, котрий отримав низку вдосконалень на основі досвіду використання попередніх моделей у польській армії та в Україні.

Нова штурмова гвинтівка ще не прийнята на озброєння, тому більшою мірою представляє радше погляд розробників компанії на подальший розвиток, який торкнувся як зовнішнього вигляду, так і внутрішніх складових конструкції.

Штурмові гвинтівки Grot A3 (зверху) та Grot A2 Штурмові гвинтівки Grot A3 (зверху) та Grot A2

Згідно зі слайдами, продемонстрованими на презентації, нова гвинтівка стала легшою порівняно з версією А2 на 300 грамів і тепер важить 3,4 кілограми зі стволом довжиною 16 дюймів (406 мм).

Водночас варто зазначити, що представлений фізичний зразок мав коротший ствол довжиною 14,5 дюйма (368 мм), який пропонується польській армії як більш практична альтернатива.

Щодо зовнішнього вигляду та ергономіки стрілецького комплексу, одразу впадає в очі поява нового телескопічного  прикладу, подібного до тих, що використовуються на AR-платформах. Він дозволяє збільшити діапазон висування на 30-50 мм та все ще може відкидатись убік.

Ще однією помітною зміною стала нова цівка з тонким профілем, що має полегшити хват для оператора зброї. За словами розробників, у новій цівці була посилена жорсткість з’єднання зі ствольною коробкою, що має вирішити стару проблему з люфтами. Останнє не дозволяло використовувати належним чином навісні приціли на цій конструкції.

Також на вимогу військових нова гвинтівка тепер оснащується зйомним дульним полум’ягасником (1/2-28 UNEF), який у попередніх версіях був фіксованим та не дозволяв встановлювати інші модулі, на зразок глушників. Також через коротший ствол гвинтівка більше не має кріплень для ножа-багнета.

Внутрішні зміни

Grot A3 отримав значні зміни безпосередньо самої конструкції стрілецького комплексу. Зокрема, конструктори переробили газовий поршень та систему пружин та напрямних, що має полегшити експлуатацію гвинтівки.

У версії A3 також пропонується оновлення затворної рами. У новій конструкції вона буде трохи піднята вгору, буде змінена форма напрямної. Це дозволить зменшити ризик заклинень, які можуть виникнути, якщо всередину потрапить бруд.

Розробники також попрацювали і над системою відводу порохових газів. Вони прибрали дренажні отвори, з яких в руку стрільця виходили розпечені гази.

Також був змінений газовий регулятор із засувом, який унеможливлює випадкове втрачання цього елемента. Новий вузол також отримав додатковий режим, який дозволить належним чином налаштовувати систему для роботи з глушником.

Польська штурмова гвинтівка Grot A3 у напіврозібраному станіПольська штурмова гвинтівка Grot A3 у напіврозібраному стані

В ході конференції також було зачитано звернення до учасників за підписом міністра національної оборони Владислава Косіняка-Камиша.

У ньому наводяться поточні висновки щодо застосування Grot A2. Було звернено увагу на потенційні вдосконалення, які включали впровадження кращих механічних прицілів. Нинішні, розкладні, з самого початку розглядалися як аварійні.

Також пропонувалося зміцнити “губки” магазина шляхом введення металевих елементів, які дозволили б збільшити їхню довговічність і забезпечити зупинку затворної рами в задньому положенні щоразу після відстрілу всіх патронів.

Загалом, оновлена версія польської штурмової гвинтівки має увібрати в себе весь позитивний та негативний досвід експлуатації, що був отриманий протягом семи років експлуатації та, зокрема, двох років використання на війні в Україні.

Перші серійні зразки гвинтівок у версіях А0 та А1 мали низку проблем, серед яких були корозія, низька якість матеріалів та їх обробки, невитримування матеріалами ударних навантажень, неможливість працювати при запилюванні.

Польська гвинтівка мала “дитячі хвороби”, які призводили до перегрівання при стрільбі довгими чергами та відламування фурнітури, зокрема, прикладу.

Втім, попри всі недоліки гвинтівки А0 та А1, передані в рамках військової допомоги карабіни отримали багато схвальних відгуків від українських військових.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

1,0 1 -1 1
Коментарів (1)

  • 26.06.2024 11:01
    #
    - 0 +

    Будем надеяться на то, что Польша, таки поставит больше своих "Гротов" без "детских болезней" Украине!...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати