На Сумщині судять чоловіка за виготовлення зброї для захисту села від росіян. Омбудсмен заявив, що бере справу на особистий контроль

| Війна, Законодавство, Кримінал | Автор: Web admin

Віталій КукольВіталій Куколь

У Тростянецькому суді на Сумщині триває розгляд справи жителя села Кам’янка Віталія Куколя. Його обвинувачують у виготовленні й зберіганні зброї та вибухівки. Чоловік провину не визнає, бо у такий спосіб, каже, готувався захищати своє село від російських військ на початку повномасштабного вторгнення.

На початку засідання суддя роз’яснив Віталію Куколю, що мова йде, зокрема, про 25 лютого 2022 року.

"Знаючи що за незаконне виготовлення вогнепальної зброї настає кримінальна відповідальність, з фрагмента металевої трубки та власноруч виготовленого дерев'яного руків’я виготовив одноствольний дульнозарядний пістолет з гнотовим запаленням. Крім того, за допомогою фрагмента металевої трубки та рукоятки рушниці для підводного полювання незаконного виготовлення одноствольну дульнозарядну рушницю з капсульним механізмом запалювання", — пояснив суддя Олександр Огієнко обвинуваченому.

"Вину свою у вчиненому визнаєте? ", — запитав суддя. "Абсолютно ні!”, — відповів Віталій Куколь.

Жителя Кам’янки Віталія Куколя судять за виготовлення зброї та вибухівки

Восени 2023-го року Віталій Куколь розповідав Суспільному про те, як з односельцями на початку повномасштабного вторгнення готувались обороняти від російських військ Кам’янку. Показував і власноруч зроблену для цього зброю.

Тією зброєю, за словами обвинуваченого, він не користувався. Після закінчення ж війни хотів передати її до одного з музеїв. Нині, роз’яснивши чоловіку суть обвинувачення, сторони визначали подальший порядок розгляду справи.

Віталій Куколь зі своєю Віталій Куколь зі своєю

“Беручи до уваги те, що обвинувачений Куколь Віталій Миколайович під час досудового розслідування та судового розгляду вказаного кримінального провадження вину у скоєному кримінальному правопорушенні не визнає, тому керуючись вимогами статті 349 КПК України вважаю за необхідне здійснити повний порядок дослідження доказів: розпочати з дослідження матеріалів кримінального провадження, в подальшому дослідити речові докази в кримінальному провадженні, допитати свідків в кримінальному провадженні і в останню чергу допитати самого обвинуваченого з урахуванням вимог статті 63 Конституції України”, — повідомив керівник Охтирської прокуратури Дмитро Заяц.

Наступне судове засідання призначили на 22 серпня. Тоді мають вивчати письмові докази. Віталію Куколю інкримінують статтю “Незаконне поводження зі зброєю”. Якщо провину чоловіка доведуть, йому загрожує від трьох до семи років позбавлення волі.

Омбудсман України Дмитро Лубінець відреагував на справу мешканця Сумщини Віталія Куколя. У своєму офіційному Telegram-каналі посадовець написав:

"Відповідно до ст. 17 Конституції України "Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу". Тож чоловік сумлінно виконував свій обов'язок, а опинився на лаві підсудних".

"Беру цю справу на особистий контроль та буду вживати всіх належних заходів для захисту прав людини, адже здоровий глузд та справедливість мають перемогти!", — говорить Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, у ВР на розгляді знаходиться законопроєкт #зп11073 щодо декриміналізації виробництва та зберігання зброї.

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11264,2 Переглядів: 108 , Коментарів: 2 - 3 +
1,0 1 -1 3
Коментарів (2)

  • 30.06.2024 09:36
    #
    - 3 +

    Получается что в Украине, её МВД - является структурой, работающей против суверенитета страны, в интересах оккупантов!...И данное уголовное дело(Не говоря уж об незаконности самой 223-й статьи, не имеющей даже "базового" закона!) - полностью изобличает МВД в этой деятельности!...

  • 01.07.2024 10:10
    #
    - 1 +

    Которій раз наступаємо на одні й ті самі граблі. Неприйняття закону про зброю в Україні сприяє такій ситуації. Причина проста. Влада боїться свого народу більше ніж зовнішнього ворога.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати